Branislav Tiodorović
Tanjug
Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

Epidemiolog Branislav Tiodorović u potpunosti podržava odluku o povratku đaka u škole od 19. aprila, a očekuje da će do kraja godine moći da se počne sa vakcinacijom dece.

Budući da uskoro počinje raspust u tom smislu su smanjene mogućnosti zaražavanja, rekao je Tiodorović u razgovoru za medije.

- Odluku koju smo na sednici doneli u vezi sa školama maksimalno podržavam i mislim da je veoma važna, a imali smo u vidu i to što će uskoro raspust, tako da će se i u tom smislu smanjiti mogućnost zaražavanja - rekao je Tiodorović, prenosi portal Telegraf.

Na pitanje o tome kada će se početi sa vakcinacijom dece, Tiodorović je rekao da očekuje da se do kraja godine krene sa imunizacijom.

- Kao što znate, ove vakcine su za populaciju od 18 godina, jer još nisu predviđene za decu, ali sada se već radi jedna takva vrsta istraživanja na Fajzerovoj vakcini, tako da očekujemo da će do kraja godine, kada se ispitivanje privede kraju, moći da se vakcinišu i deca - kazao je on.

Tiodorović je rekao da su, kada se pojavila vakcina protiv sezonskog gripa, u početku vladalo mišljenje da je deca ne primaju, ali da je, nakon brojnih ispitivanja, ustanovljeno da je potpuno bezbedna i za decu.