Vladika Grigorije
Alo.rs/ Masanori Jošida
Vladika Grigorije

Alo!/Masanori Jošida

Vladika Grigorije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Vladika ima pakleni plan! Zbog šamara koji je dobio od Sinoda SPC vladika Grigorije, prema našim saznanjima, spreman je da na Saboru na kojem će se birati novi patrijarh (biće održan 18. februara) napravi puč!

Naime, povodom izjava episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija kojim je najavio svoje aktivno učešće u rušenju aktuelnog režima u Srbiji, Kancelarija Svetog arhijerejskog sinoda SPC ogradila se od njega navodeći da njegove reči nemaju veze sa Hristom ni njima.

- Sinod se oseća obaveznim da sve one koji političke izjave episkopa Grigorija pripisuju SPC, ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, obavesti da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu arhipastira slovesnog naroda Božjeg nego isključivo u svojstvu građanina. Koliko je dozvoljena i blagoslovena politička ili državno-pravna aktivnost episkopa i klirika rasuđuje i prosuđuje isključivo Crkva - stoji u saopštenju koje je, kako smo saznali, razbesnelo Grigorija i zbog kojeg je spreman da se osveti braći po Hristu. Da će se to desiti već na izbornom Saboru nema sumnju verski analitičar Željko Injac.

- Grigorije nije poznat po praštanju svojim političkim protivnicima, a u ovom slučaju on Sinod i veći deo crkve vidi kao političkog protivnika. Uostalom, Grigorije se bori za goli opstanak, ako njegova struja ne pobedi na izborima za patrijarha njemu se ne sprema ništa dobro. Sasvim je očekivano da na Saboru izazove haos ili on lično ili preko nekog od svojih poslušnika - navodi Injac i dodaje:

Željko Injac
Željko Injac , Foto: Privatna arhiva

- Verovatno će pokušati opstruisati izbor patrijarha, a ukoliko izbor i prođe, deo njemu bliskih episkopa će izaći u medije sa pričom kako je izbor bio namešten. Već sad se može na društvenim mrežama uočiti ovaj narativ, koji guraju Grigorijevi botovi. Dakle, oni su već spremili nekoliko scenarija za izborni Sabor. Jedan je da poguraju svog kandidata, drugi je ako to ne uspeju da sabotiraju rad Sabora i treći je, ukoliko ne uspeju prethodna dva, da Sabor proglase „razbojničkim“ i samim tim izbor patrijarha nevažećim. Šta god da se desi, bojim se da će Srpska crkva ući u ozbiljne probleme. Ovakva situacija u SPC i unutrašnja sukobljavanja najviše odgovaraju stranim faktorima, koji preko slabljenja SPC žele da oslabe pozicije Srba u regionu pa i samu državu Srbiju - uveren je naš sagovornik.

Sa njim je saglasan i analitičar Branko Radun, koji podseća da Grigorije iza sebe ima dobar deo opozicionih političara, ali i medija pod njihovom kontrolom.

Branko Radun

Printscreen

Branko Radun, Foto: Printscreen

- Takođe, tu je i velika podrška koja mu stiže iz ambasada zapadnih zemalja. Ko god da bude izabran za patrijarha, on će izaći sa pričom da je pobedio Vučićev kandidat i da je to skandal neviđenih razmera. Vladika je definitvno ušao u političku arenu, stao na stranu opozicije, ali za sada sigurno neće skinuti mantiju kako ne bi ostao bez episkopskih privilegija, kojih u Nemačkoj ima jako puno. Ali veoma je sporno što on nema objektivan razlog za bavljenje politikom, kada su episkopi to u istoriji i radili, to se dešavalo samo onda kada su bile ugrožene ili svetinje ili narod - zaključuje Radun.

Dačić: Iza Grigorija viri Đilas

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je juče da se iza Grigorija krije predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, jer „zna da ne može da pobedi na izborima“, pa druge istura kao predsedničke kandidate.

- Ne bih da vređam bilo kog vladiku, ali ako prelazimo na polje politike, to će sigurno onda biti politička borba. Ja samo želim da kažem: ne možete biti i jedno i drugo (i vladika i predsednički kandidat) - rekao je Dačić za TV „Hepi“.

Komentari (3)

zagor

13.01.2021 07:28

Ko je ova budala?

Perica

13.01.2021 08:23

Treba to najuriti!

djojo

16.01.2021 00:54

@Perica - Šta će mo sa ovom dvojicom posle Sabora ako se ništa ne desi? Za koga oni ovo izjavljuju i zašto crne i blate jednog crkvenog velikodostojnika. Izbor će proći i ovi Vucicevi znalci neće odgovarati za ove bljuvotine.