MIRU FURLAN KOLEGE PRE 30 GODINA PROTERALE IZ ZAGREBA Hrvati se sada kaju, a '91. su je se odrekli

Baš kao roditelj koji se kada izgubi dete kaje što je bio grub prema njemu, tako se i Zagreb i čitava Hrvatska sada kaju zbog odricanja od Mire Furlan, legende jugoslovenskog, srpskog i svetskog glumišta.

Mira Furlan
Mira Furlan, Foto: Shutterstock

Nakon što se svetom raširila vest da je glumica Mira Furlan preminula, njena rodna Hrvatska setila se kakvog se bisera odrekla, pa joj se sada na društvenim mrežama izvinjavaju i mole za oproštaj.

- Oprosti, Miro, što se naš Zagreb '91. prema tebi poneo tako grubo. Žao mi je. Pročitala sam danas tvoje pismo i bilo me sram. Oprosti. - napisala je u ime Zagrepčana glumica Mirela Priselac Remi.

Da podsetimo, početkom devedesetih godina, Miru Furlan su zbog udaje za srpskog reditelja Gorana Gajića javno osuđivali kako zvaničnici Hrvatske, tako i kolege, pa su je čak i otpustili iz Hrvatskog narodnog pozorišta.

Nakon osude javnosti, upravnik drame HNP u Zagrebu Ivica Buljan napisao je da se stidi zbog događaja koji su glumicu naterali da napusti i pozorište i Zagreb.

- Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo... Kao ravnatelj Drame HNK osećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savest - poručio je Buljan.

Pre "bega" u Ameriku, u jesen 1991. godine, glumica je napisala otvoreno pismo svojim sugrađanima u kojem, između ostalog, stoji:

Mira Furlan
Mira Furlan, Foto: E-stock/ Dušan Milenković

- Preslušavajući svoju telefonsku sekretaricu, slušajući neshvatljiv broj neopisivo odvratnih poruka svojih sugrađana, čeznula sam za samo jednom jedinom porukom nekog prijatelja. Ili čak ne prijatelja. Običnog znanca. Kolege. Ali takve poruke nije bilo. (...) Ne mogu u svojoj glavi pristati na rat kao jedino rješenje, ne mogu se natjerati da mrzim, ne mogu vjerovati da će oružje, ubijanje, osveta, mržnja, da ce gomilanje zla bilo što ikada moći riješiti, poručila je između ostalog.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi