Stadion OFK Beograda
Bing Maps
Stadion OFK Beograda

Bing Maps

Stadion OFK Beograda, Foto: Bing Maps

Davne 1956. godine, Komisija za reviziju projekata Narodnog odbora sreza Beograd, odobrila je projekat izgradnje Omladinskog stadiona 30. avgusta te godine, a vrednost radova predviđena predračunom, iznosila je tadašnjih 152.329.498 dinara, plus plaćene državne i gradske takse u iznosu od 22.690 jugoslovenskih dinara. Gledajući tadašnji kurs dinara u odnosu na američki dolar i upoređujući kurs dolara u to vreme i sada, dolazi se do zanimljivog podatka da je cena izgradnje „Omladinskog stadiona“ bila, u današnjim evrima, oko milion i 400.000 evra.

Ovaj stadion je zvanično otvoren 10. avgusta 1957. godine, utakmicom između Radničkog i Spartaka. Skoro od samog početka postojanja „Omladinskog stadiona, njegov zvanični korisnik je OFK Beograd, a popularni „romantičari“ su na svom stadionu prvi put odigrali utakmicu 24. avgusta 1957. godine, kada je gost je bila Budućnost iz Podgorice. Tada je OFK Beograd, koji je tada i dalje nosio svoje prvobitno ime Beogradski sportski klub (BSK), a pobedio je rezultatom 3:1.

Investitor izgradnje stadiona je bio Savez sportova Beograda, projektni biro „Sportprojekt“ je zaslužan za projekat stadiona, a glavni projektant u njemu je bio inženjer Karlo Kacl, uz pomoćnike Kostu Popovića i inženjera arhitekture Aleksandra Radovanovića, dok je upravnik radova bio Sava Petković. Kada je otvoren, stadion je imao kapacitet za oko 28.000 gledalaca, ali bilo je primera da je na stadionu bilo i preko 30.000 gledalaca, koji su na pojedinim mečevima čak probili zaštitnu ogradu i utakmice pratili uz teren, s atletske staze!

Rekonstrukcija stadiona je započeta 2000. godine. Renovirane su svlačionice za domaće i gostujuće igrače, izgrađena je sauna i džakuzi. Rekonstruisana je i upravna zgrada, a naredne godine su postavljene stolice na stadion i na južnu tribinu postavljen semafor koji ima displej veličine 7 x 2,5 metara. Na istočnoj tribini je izgrađena loža sa 92 mesta, kao i novinarska loža i pres centar koji prima 30 novinara. Zapadna loža ima kapacitet od 256 mesta za sedenje, ali njena rekonstrukcija još nije započeta.

Pomoćni teren sa veštačkom travom je izgrađen 1999. godine i ima površinu 100 x 66 metara, a pored pomoćnog se nalazi još jedan manji teren, takođe sa veštačkom travom. Krovom je pokrivena cela istočna tribina stadiona i jedan deo zapada.

„Omladinski stadion“ je danas arena za više grana sportova, ili kako se to zvanično kaže „multifunkcionalni objekat“: pored fudbalera, stadion svakodnevno koriste atletska, džudo, biciklistička, teniska i ponekad rukometna i košarkaška sekcija Omladinskog sportskog društva Beograd. Ovaj sportski centar je ukupne veličine oko 81.500 kvadratnih metara.

PROČITAJTE JOŠ: