UŽASI JASENOVCA IZ UGLA ZATVORENIKA: "Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo..."

"Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo", rekao je preživeli logoraš

Jasenovac
Jasenovac, Foto: EPA/ANTONIO BAT

Jasenovački logoraš Rade Radivojac (91) posvedočio je "Srni" da se danas i sam sebi čudi što je u Drugom svetskom ratu preživeo muke u Jasenovcu.

Kako kaže, kada je ušao u taj ustaški konclogor, pozdravio se sa svim što je imao i molio Boga da se zapuca i da ga pogodi metak, da ne ide na klanje.

- Jasenovac Srbi nikada ne smeju zaboraviti. A, od nas koji smo tamo bili i ostali živi - nema ništa - poručio je Radivojac, koji je rekao da niko osim onih koji su preživeli Jasenovac ne može opisati šta se dešavalo i radilo u tom logoru.

 

On je istakao da ga je slučajno priroda ostavila u životu, pa se sam nekad sebi čudi što je preživeo te muke.

- To se ne može objasniti mlađoj generaciji, niti oni mogu verovati šta se sve tamo događalo jer tada nije bilo televizora i novina da to prenesu. U Jasenovcu su ogromnom većinom stradali Srbi i ja sam očevidac toga - rekao je Radivojac.

On je naglasio da su Srbi stalno dolazili železničkim kompozicijama u logor.

- I kada dođe nova tura, starim logorašima se govorilo: "Idete kući", a zapravo su ih odvodili na streljanje - istakao je Radivojac, koji danas živi u Banjaluci.

Jasenovac
Jasenovac, Foto: EPA/ANTONIO BAT

On je rekao da Hrvati ne prikazuju ono što su radili niti istinu o tome šta je rađeno u Jasenovcu.

- Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo. Svake nedelje dva puta voz je dolazio i dovozio ljude, uključujući ono što su ustaše okolo hvatale i dovodile u logor. Takođe, nisi mogao da živiš od smrada leševa koji su umirali u logoru - rekao je Radivojac.

JASENOVAC
JASENOVAC, Foto: E.A.

On je naveo da se seća da su se logoraši, kada je padala kiša, molili samo kap da popiju, da dođu sebi, dok o jelu nije bilo ni govora.

Radivojac je istakao da mu ni danas nije jasno zašto partizani nisu hteli da napadnu Jasenovac.

On je rekao da je Hrvatska imala vojsku zvanu domobrani, a da su sve ostalo bili zločinci.

Radivojac je penzionisani vozač i mehaničar koji je u struci nagrađivan od čuvene fabrike “Mercedes”, a rođen je u Donjim Orlovcima kod Prijedora, gde su mu okupatori pobili roditelje 1941. godine.

O njegovoj golgoti u Jasenovcu ranije je snimljen dokumentarac "Dobrovoljno umro".

Povezane vesti