Predrag Kon
screenshot/Novo jutro
Predrag Kon

screenshot/Novo jutro

Predrag Kon, Foto: screenshot/Novo jutro

"Nije isključeno da novi soj virusa korona, koji se pojavio na Zapadu, dođe i kod nas, zato će zaštita od novog soja zavisiti od naše brzine sprovođenja vakcinacije", izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Ističe da će veća imunizacija dati i bolji kolektivni imunitet, koji će, dodaje Kon, ukoliko dođe novi soj u Srbiju biti "veća zaštitna barijera".

ANKETA:

Da li ćete se vakcinisati protiv koronavirusa?

 

- Mi se nalazimo u nekoj silaznoj putanji kada je reč o brojkama novozaraženih, to je sve niže i niže. Međutim, ako se pojave sojevi sa Zapada, teško je verovati da će drugačije biti nego kod njih. Zato će zaštita od novog soja zavisiti od brzine imunizacije - rekao je Kon za TV Pink.

Ukazuje i na to da, bez obzira na padanje broja novozaraženih, još uvek ima mnogo pacijenata na intenzivnoj nezi i respiratorima.

- Zbog toga ne možemo još da kažemo da smo u sigurnoj situaciji, pravi termin za trenutnu situaciju je nepovoljna, možda nesigurna i nestabilna - naveo je Kon.

Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Ističe da se neprekidno pojavljuju novooboleli, a treba sačekati, dodaje, kako će se epidemiloška situacija odvijati nakon pocetka školske godine i Svetog Jovana.

Kon kaže da zbog toga trenutne situacije mere moraju ostati na snazi, jer bi, ističe, svako popuštanje mera značilo nagli skok broja zaraženih.

Dodaje i da uprkos vakcinaciji, moramo nastaviti da nosimo maske, čak i oni koji su vakcinisani, jer u našoj populaciji, objašnjava, još uvek ima osetljivih.

Maske ćemo, kaže, skinuti kada se podigne kolektivni imunitet i smanji broj novozaraženih na dvocifreni broj.

Govoreći o vakcinama, Kon navodi da je Fajzerova vakcina dobila trajnu dozvolu, da se očekuje da uskoro i Sputnjik V dobije trajnu, dok se za kinesku očekuje da najpre dobije privremenu, a kasnije trajnu od naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.