Korona
Shutterstock
Korona

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Američki medicinski stručnjaci su prvi slučaj korona virusa registrovali 19. januara ove godine, ali su nova saznanja otkrila da je bolest kružila zemljom i pre toga, objavljeno je u magazinu Kliničke infektivne bolesti.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Istraživači su proučili 7.400 uzoraka dobrovoljnih davalaca krvi u 9 saveznih američkih država od 13. decembra 2019. do 17. januara 2020. godine. Utvrđeno je da u 106 takvih uzoraka krvi postoje antitela, što pokazuje da su ti građani imali dodira sa koronavirusom.

To dalje dokazuje da je covid-19 mogao biti u SAD mesecima pre nego što je zvanično prijavljen prvi slučaj i nedeljama pre nego što je Kina ozvaničila da postoji zaraza u Vuhanu.

Osim toga, analiza bolničkih podataka pokazuje da je krajem prošle godine bio povećan broj pacijenata zaraženih gripom, od kojih su mnogi imali veoma izražajan kašalj i druge značajne respiratorne simptome, prenosi RT.

I evropski istraživači su ukazali da postoji mogućnost da je korona postojala u njihovom zemljama mnogo pre nego što je Peking prijavio prvi slučaj.

Francuska analiza je otkrila da su određeni uzorci krvi iz decembra 2019. sadržali antitela.

Italijanska studija je pokazala prisustvo antitela u septembru 2019. Španski virolozi su tragove virusa pronašli u uzorcima otpadnih voda koji su sakupljeni još u martu 2019. godine.

Sve u svemu, kada se i gde tačno pojavio novi koronavirus je i dalja velika nepoznanica iako je administracija Donalda Trampa više puta okrivila Kinu za pandemiju.

Pročitajte još: