Maske obavezne u zatvorenom prostoru
Nenad Vujanović
Maske obavezne u zatvorenom prostoru

Nenad Vujanović

Foto: Nenad Vujanović

Od ukupnog broja pozitivnih gotovo 82,5 odsto novoobolelih je iz prestonice. Zbog naglog skoka broja zaraženih, ali i predstojećeg vikenda, kada se očekuje velik broj novih slučajeva, kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun se za vikend potpuno vraćaju u kovid sistem.

Pročitajte još:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na jučerašnjem sastanku sa direktorima kovid bolnica da se zbog velikog broja zaraženih koronavirusom kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno vraćaju u kovid sistem.

Lončar: Nemamo vremena za dezinformacije

Ministar je naglasio da je svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti dao nalog da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima, kao i o tome koliko je bilo smrtnih slučajeva.

- Dobili su nalog Niš, Kragujevac, Novi Sad i drugi da između 12 i 13 sati izađu u susret medijima i saopšte im sve podatke koji ih zanimaju. Nemamo vremena da se bavimo dezinformacijama - zaključio je Lončar.

- Celu Zemunsku bolnicu pretvaramo u infektivnu kliniku, a tu će biti i prijemno-trijažna služba koja će imati infektologa. Za vikend se prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ kako bi od sledeće nedelje bio na raspolaganju za prijem kovid pacijenata - naveo je Lončar i dodao su kapaciteti KBC „Dr Dragiša Mišović“ popunjeni 90 odsto, a Infektivne klinike KCS-a čak 95 odsto.

Tiodorović: Virus ne slabi

- Virus je tu, nema nikakvog argumenta da slabi. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. Građani moraju biti svesni da se na testiranje javljaju oni koji imaju tegobe i da nema potrebe da oni koji su uplašeni, koji su možda bili u nekom kontaktu, gube vreme i izazivaju gužvu.

Ukoliko bude potrebe, kako je rekao, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biće bolnice za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata, dok će hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primati KCS i VMA. 

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je u sredu da se pravi pik u Srbiji tek očekuje.

U brojkama

359 novoobolelih

6 preminulih

81 osoba na respiratoru

82,5 odsto novozaraženih je iz Beograda

287 osoba preminulo od početka epidemije

- Za četiri-pet dana imaćemo pik, iz prostog razloga što merimo šta se dešavalo, od utakmica, skupova koji su bili organizovani, dakle rođendana, svadbi, žurki, a toga je bilo mnogo. Onda morate da merite vreme inkubacije, najčešće od sedam do deset dana, i do najviše 14 dana. Tek kad to prođe, a to ne možemo reći pre kraja nedelje, onda ćemo moći da odahnemo - rekao je Tiodorović.

SZO: Pandemija se pogoršava!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je 60 odsto od 10 miliona obolelih širom sveta registrovano u junu, što, upozorila je ta organizacija, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi. Tedros Adanom Gebrejesus, direktor SZO, rekao je da se dnevno zabeleži i do 160.000 slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

U Srbiji tri puta više testova nego u četiri zemlje regiona zajedno

Vlada Srbije saopštila je da je u Srbiji u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Albaniji zajedno.

-U Republici Srbiji ukupno je testirano 50.797 građana. Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi - navodi se u saopštenju.

Građani Srbije ipak mogu u Nemačku

Nemačka postepeno ublažava mere ograničenja za ulazak iz Srbije, pa će od danas u pojedinim slučajevima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju, ali dvonedeljna kućna izolacija ostaje obavezna za sve. Tako je od juče u Nemačku dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja supružnika i maloletne dece sa osobama koje se već nalaze u Nemačkoj, navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Nemačke u Beogradu. Nakon dolaska u Nemačku moguće je uraditi test, a ako se tim testom isključi infekcija koronavirusom, otpada i obaveza kućne samoizolacije.

Preporučujemo: