dr Nataša Pajkić
Privatna arhiva
dr Nataša Pajkić

Privatna arhiva

dr Nataša Pajkić, Foto: Privatna arhiva

Na početku epidemije kronavirusa mnogi Srbi bili su ubeđeni da će im beli luk i slanina biti snažan pancir od globalne pošasti, ali domaće namirnice u koje su se kleli čini se da su ipak pale na ispitu. Međutim, budući da za kovid-19 i dalje ne postoji zvaničan lek, naš narod se okrenuo starom narodnom eliksiru za bolesti pluća - kozjoj surutki. Jedna od onih kojoj je upravo u ovom napitku videla slamku spasa jeste i specijalista opšte medicine dr Nataša Pajkić (45) iz Boljevca, koja za „Alo!“ navodi da joj je kozja surutka pomogla da pobedi koronu.

Pajkićeva koja se pre nekoliko meseci lečila u KBC „Dragiša Mišović“, usled upale pluća uzrokovane kovidom-19, objašnjava za „Alo!“ da joj je korona bukvalno razarala pluća, zbog čega su je kolege lekari upozorili da postoji velika šansa da završi na respiratoru. Međutim, kako Nataša navodi, sve se promenilo kada joj je sestra u bolnicu dostavila pošiljku.

Da li pijete surutku?

 

- Kada mi je sestra poslala poruku s pitanjem šta želim da mi dostavi u bolnicu, zatražila sam sok na slamčicu jer nisam mogla da pomerim glavu od bolova, a onda sam se setila jedne moje stare pacijentkinje. Ta baka mi je više puta govorila kako je najbolji lek za upalu pluća kozja surutka, pa sam zatražila od sestre da mi donese flašu ovog napitka - ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, nakon što je za tri dana, pored terapije koju je dobijala po medicinskom protokolu, popila oko litar kozje surutke, rezultati su joj se znatno popravili, zbog čega joj je, kako navodi, odmah bilo jasno da kozja surutka definitivno nije samo „bapski lek“.
- Vrednost enzima jetre mi je sa 120 pala na 60, dok je vrednost CPR-a, odnosno pokazatelja u kojoj meri je virus oštetio pluća, pao sa 60 na 25. Svakim danom mi je bilo sve bolje i bolje, a ja sam sigurna da mi je surutka spasila život - navodi dr Pajkić.

Tanja Radosavljević

Prentscreen Youtube

Tanja Radosavljević, Foto: Prentscreen Youtube

Da nije novost da proizvodi od kozjeg mleka i te kako pomažu osobama koje imaju upalu pluća, kako za „Alo!“, navodi pulmolog dr Tanja Radosavljević. Prema njenim rečima, Srbi su se i protiv tuberkuloze lečili kozjim mlekom, sirom i surutkom.

- I u čuvenoj knjizi „Pelagićev narodni učitelj“ pominju se kozje mleko i surutka kao eliksiri za disajne puteve. I ja svojim pacijentima koji su preležali koronu, pored redovne terapije, predlažem da uzimaju što više kozjeg mleka, surutke i sira. Takođe, med, propolis i pergu, odnosno fermentisani polen, jako su dobri za oporavak - kaže dr Radosavljević.

Aleksandar Stepanić

Privatna arhiva

Aleksandar Stepanić, Foto: Privatna arhiva

Međutim, da među Srbima od kada je počela epidemija koronavirusa vlada pomama za kozjim mlečnim proizvodima, za naš list potvrđuje i Aleksandar Stepanić, koji u fruškogorskom selu Krušedol poseduje farmu sa 200 koza.

- Potražnja za kozjim mlekom i surutkom nikad nije bila veća. Najviše nas zovu iz Beograda i Novog Sada, pa dva puta nedeljno tamo vršimo dostavu. Budući da koze ne daju mleko tri meseca godišnje, sada se spremamo da ga pretvorimo u prah, tako da se nadamo da ćemo odoleti velikom interesovanju koje vlada za naše proizvode i u narednim mesecima - kaže Stepanić. 

Pročitajte još:

Komentari (1)

zeljko

23.09.2020 07:38

Pozdrav za bivsu devojku,najbolju doktorku i damu.