Krizni štab
Youtube/Printscreen
Krizni štab

Youtube/Printscreen

Krizni štab, Foto: Youtube/Printscreen

U današnjem obraćanju Kriznog štaba govorili su prof. dr Petar Svorcan i dr Darija Kisić Tepavčević.

Situacija u KBC Zvezdara

- U KBC Zvezdara imamo 346 pacijenata, od toga je 35 je na intezivnoj nezi, a 18 je intubirano i to su najteži pacijenti. Dosta smo umorni, ali se trudimo da spasimo pacijente. Zaposlenih ima pozitivnih 21, a troje na bolničkom lečenju. Pomerila se malo starosna struktura i u ovom vremenu je bila malo veća gužva. I mi osećamo zadnja dva dana da se lakše diše, ali smo blizu uvek maksimalnog broja. Zdravstveni sistem je i dalje nategnut, ali se krećemo ka toj silaznoj putanji - saopštio je Svorcan.

"Srpski virus"

- Nećemo pričati ni o kineskom, ni o švedskom modelu, ovo je naš model baziran na znanjima. U našoj zemlji jedno može da bude srpski model. U svakom trenutku radimo ono šta je najvažnije za zdravlje našeg naroda i sve što se radi jeste u skladu sa indikatorima koje imamo. U početnoj fazi, ova epidemiija je bila konzervativna da bi se sačuvalo starije stanovništvo i oni koji su najugoženiji, što smo i uspeli, a za to vreme su ojačani kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, laboratorija, testova. Očigledno je da ćemo se dugo boriti sa ovim virusom i restrikcije koje su bile od ranije nisu moguće ni u jednoj populaciji. Ne smemo da budemo sebični i svako mora da preuzme aktivno svoju ulogu. To je naš model koji je zasnovan na medicini i dokazima i sve preporuke su iz toga proizišle - rekla Tepavčević. 

Ostavka Kriznog štaba

Krizni štab

Youtube/Printscreen

Krizni štab, Foto: Youtube/Printscreen

- Svako ima pravo na svoje mišljenje i ono što treba da se zna da u Srbiji ima 33.000 lekara i kolege koje su dale potpis na ovu izjavu pretpostavlja da se razumeju da imaju kompeteciju kada je epidemiologija zaraznih bolesti. Svaka vrsta diskusije da postoji. Što sam videla da se kolege pozivaju na Hipokritovu zakletvu i svi smo je položili i u svakom momentu dajemo sve od sebe. Do kraja dana je značajan broj kolega kontaktirao i Ministarstvo zdravlja i izneo da želi da povuče svoje ime sa spiska jer im nije na dobar način predstavljeno šta to znači. Svi moramo da budemo jedan tim. Pozivamo sve osobe koje su kompetente u ovoj oblasti, da nam se pridruže. Sve kolege izuzetno poštujem i u skladu sa zakletvom se trudimo da se ponašamo. 

Neslaganje brojeva u 15 časova

- Jako je bitno da se sagleda na koji način se vrši nadzor nad ovom bolešću. Sve ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova koji su oni uzrokovali i imaju uvid na dnevnom nivou za svoje pacijente i na teritoriji svoje nadležnosti. Oni odlučuju o potencijalnoj izolaciji i hospitalizaciji. Ti podaci se unose u bazu. To se ne radi u istom momentu zbog obima posla i radi se obično do kraja dana. Zbog toga može da dođe do neslaganja u podacima. Broj hospitalizovanih često ne odgovara broju aktivnih pacijenata jer se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne jer su PCR pozitivni. Zato i postoji baza, da svi imamo uvid u podatke, ali naravno nije ideala. Ukupan broj laboratorisjki potvrđenih osoba nije najznačajniji indikator, već učestalost različitih formi bolesti u ukupnoj strukturi laboratorijski potvrđenih.

Mere u aprilu i maju

- Mere su donošene u skladu sa indikatorima. Ništa ne treba da se krije niti se krilo. Kada je veliki broj obolelih otvaraju se bolnice, a kada je mali broj obolelih onda se one zatvaraju. Da li je popuštanje mera svuda u svetu, jeste. I dalje su bile na snazi preporuke, ali su sada i obaveze: nošenje maski, pranje ruku i distanca. Niko se nije mogao zaraziti ako nije bio u nepostrednom kontatku sa prenosiocem. Jeste mnogo lakše svima nama, polazim od sebe, ali je na nama da ih poštujemo. Ovde svi moramo da snosimo odgovornost i da budemo složni, jer drugačije ne možemo da uspemo.U svakom momentu svaku odluku koju smo doneli zasnovana je na dokazima i indikatorima koji su bili transparentni u tom momentu.

Redovi u klinikama

Krizni štab

Youtube/Printscreen

Krizni štab, Foto: Youtube/Printscreen

- Dužina pregleda i čekanje, tu ste u pravu. Pacijenti koji odlaze u Kovid ambulante čekaju određen vremenski period. Taj pregled zahteva vreme jer uključuje osim kliničkog pregleda i laboratorijsku analizu i radiografski pregled. To zahteva izvesno vreme i potpuno razumemo pomoć ljudi koji čekaju u tom momentu, ali je takva procedura. U periodu od 6. do 10. svi brisevi koji su uzeti i koji su poslati na analizu su se duže čekali, ali nisu izgubljeni. Desilo se i to i nadamo se da se više neće dešavati, ali je moguće jer se radi veliki broj testova.

Vakcina

- Svi čekamo tu vakcinu, ali kada se završe sva ispitivanja biće velika zainteresovanost. Kada se ustanovi da je jedna vakcina maksimalno bezbedna, nadamo se da ćemo biti jedna od prvih zemalja koja će je dobiti.

Žarišta

- Mi već izvesno vreme belezimo pad. Vidimo jednu stagnaciju broja oboleli, a to bi trebalo da bude dobar parametar iz jednog razloga. To je zato što kada svaki novi dan zabeležite nekoliko stotina onih labiratorijski potvrđenih i dodate asimptomatskem onda se beleži broj koliko potencijalnih nosilaca virusa ima. Da se ne primenjuju preventivne mere, sigurno bi ovaj broj bio ogroman. Svi treba da se ponašamo kao da imamo korona virus, broj zaraženih bez simptoma je višestruko veći. Narednih dana i možda već do kraja nedelje da imamo silazni tok. U glavnim žarištima imamo bolju situaciju i vide se znaci da preventivne mere da ju boljitak, ali ne smemmo da se opustimo. Čitav svet nije bio svestan kakav je ovaj virus i kakve potencijale ima. Ovaj virus nas je sve iznenadio. Šabac se spominje izvesno vreme, ali ne može da se izvoji nijedan grad jer je čitava zemlja u toj zoni. Uzrasna struktura se ne menja, a najviše oboljevaju osobe koje od 20 do 49 godina jer su najmanje poštovali sve mere.

Trudnica u Nišu

- To je jedna tužna vest koju smo svi sa velikom tugom primili. Kada su u pitanju virusne infencije, na primer grip, poznato je da kod trudnica grip može da prouzrokuje nepovoljne simptome. 

Kako je istakao danas dr Predrag Kon, najveći rizik je i dalje Beograd, a posebno jer se javljaju superprenosioci, odnosno zaraženi bez simptoma koji su u kontaktu tokom dana sa velikim brojem ljudi.