Branislav Tiodorović i Srđa Janković
Alo.rs

Sednica Kriznog štaba na kojoj je bila analizirana epidemiološka situacija, počela je oko 13 sati u Palati Srbija i završena je nešto posle 14 časova.

Tendencija poboljšanja

Javnosti su se ispred Kriznog štaba obratili epidemiolog doktor Branislav Tiodorović i imunolog doktor Srđa Janković.

- Deluje da je situacija sa tendencijom poboljšanja, ali daleko smo od toga da smo u potpuno kontrolisanoj situaciji - rekao je dr Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović i Srđa Janković

Alo.rs

Branislav Tiodorović i Srđa Janković, Foto: Alo.rs

Svi smo svesni da treba da očuvamo ovu situaciju, pogotovo jer nam je vakcinacija krenula veoma dobro, čak i neočekivano.

- Ako bismo vakcinacijom obuhvatili što veći broj ljudi, došli bismo do kolektivnog imuniteta, možda i u naredna dva, tri meseca - dodao je on.

Vakcina, trudnice i planiranje trudnoće

Na pitanje novinarke portala Alo da li bi trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebalo da prime vakcinu, doktor Janković je odgovorio da se tu pojavilo i dosta besmislica. 

- Nijedna od vakcina nije ispitivana na trudnicama, pa se ne može ni preporučiti trudncama. Trudnice ne bi trebalo da se vakcinišu, ali je u svetu bilo slučajeva da su se žene vakcinisale, a onda saznale da su trudne i nije bilo nikakvih težih posledica. Što se tiče planiranja trudnoće, trebalo bi odložiti za kratko vreme posle vakcinacije, ali ne za duži period. Besmislene su izjave pojedinih lekara da treba čekati godinu dana. Molim vas prenesite ovo - rekao je Janković za Alo.

Branislav Tiodorović i Srđa Janković

Alo.rs

Branislav Tiodorović i Srđa Janković, Foto: Alo.rs

Srđa Janković je potom razjasnio da u grupu onih koji ne smeju da prime vakcinu spadaju oni koji imaju alergiju na samu vakcinu, na nešto što je u vakcini i osobe sa teškim alergijskim reakcijama kao što su anafilaktički šok i teži oblici osipa.

Kako je ranije saopštio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, medicinski deo Kriznog štaba tražio je još vremena, do sredine sledeće nedelje, za odluku o popuštanju mera.

- Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt - kaže Vesić.

On je dodao da Grad Beograd, Privredna komora i privrednici očekuju da se produži radno vreme najkasnije do 1. februara.

- Danas sam se dogovorio sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i ministrom Tomislavom Momirovićem da 29. januara u Privrednoj komori održimo veliki sastanak sa privrednicima na kome ćemo razgovarati o našem zajedničkom predlogu da Vlada popusti mere ukoliko ta odluka ne bude doneta u međuvremenu - naveo je Vesić.

Pročitajte i: