Dragan Šolak
printskrin
Dragan Šolak

printskrin

Dragan Šolak, Foto: printskrin

Ukupna imovina kompanija čiji je Šolak zvanični ili prikriveni vlasnik procenjuje se, po zvaničnim podacima, na najmanje 3,4 milijarde evra, od čega njegov lični udeo u njihovom kapitalu iznosi najmanje 1,22 milijarde.

Šolak, koji se u Srbiji predstavlja kao velikomučenik ugroženih medijskih sloboda gde su se svi urotili protiv njega, duplo je bogatiji od Miroslava Miškovića kada je bio na vrhuncu, ali i od Miodraga Kostića. Pritom u one 1,22 milijarde evra kroz kontrolu 16 kompanija po celoj Evropi, a uglavnom preko vlasništva nad mrežom of-šor preduzeća na egzotičnim lokacijama poput Britanskih Devičanskih Ostrva i Kajmanskih Ostrva, ne ulazi Šolakova nepokretna i pokretna imovina.

Pročitajte još:

A to su: luksuzna vila na Ženevskom jezeru, za koju je samo za porez na imovinu plaćeno 7,5 miliona evra; tri aviona - „falkon 900XL“ od 45 miliona evra, „falkon 2000LX“ od 35 miliona i „cesna“ od 7,2 miliona evra; i plus na sve to golf tereni na Bledu i u Moravskim Toplicama u Sloveniji, kao i usred Beograda. Sve više kuknjave iz „Junajted grupe“ u poslednje vreme dolazi i iz Hrvatske, gde su najjači kablovski operateri odlučili da iz ponude izbace TV kanale Šolakovog medijskog kartela, prosto nezadovoljni odnosom cene i kvaliteta, pa je i tamo N1 počela da trubi o „gušenju nezavisnih medija“ i sličnim parolama koje u Srbiji slušamo svaki dan. Međutim, zanimljivo, Dragan Šolak je baš u Hrvatskoj, tačnije u Istri, počeo da gradi svoje novo carstvo.

Tako je Puli vlasnik najvećeg tržnog centra “Max City”, vrednog preko 50 miliona evra, na obali Jadranskog mora drži nekoliko turističkih centara, plus na adresi u Luksemburgu ima kompaniju „EECF Istra“, vrednu 26,4 miliona evra, a u Holandiji mu je firma „Istra cement“ vredna 23,5 miliona evra. Ni ovo nije sve. Daleko od toga! Dragan Šolak je, naime, vlasnik u ukupno 46 privrednih društava širom sveta, gde se njegov udeo kreće od 25 do 100 odsto, pri čemu je u nekima zvanični vlasnik, a u nekima prikriveni. Ta hobotnica, napravljena ne samo da bi se prikrili vlasnički tragovi, da bi se izbeglo plaćanje poreza, već možda i da bi se prale multimilionske sume novca, zavređuje posebno istraživanje.

U svakom slučaju, pipci Šolakove finansijsko-medijske hobotnice pružaju se od egzotičnih Kariba, preko Luksemburga i Holandije, Švajcarske, Austrije i Slovenije do Hrvatske, BiH i, naravno, Srbije. I za sve to vreme Dragan Šolak, „Junajted grupa“ i njihove medijske udarne jedinice poput N1 uporno se predstavljaju kao žrtve režima, ugroženi borci za medijske slobode i slično.

Kako ih, bre, nije sramota?!