ZAVLADALA EPIDEMIJA MEĐU TRUDNICAMA Lekari apeluju na veliki problem budućih majki! Ishod može biti fatalan

U Srbiji oko 10 odsto trudnica ima hipertenziju.

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk
Trudnica Trudnoća Ultrazvuk, Foto: Shutterstock

Epidemija visokog krvnog pritiska među trudnicama! Lekari širom sveta, pa i u Srbiji, suočavaju se s ovom bolešću, koja ozbiljno ugrožava zdravlje budućih majki, ali i beba, a neretko može dovesti i do fatalnog ishoda.

Nagli porast broja trudnica sa visokim krvnim pritiskom postao je svetski problem, pokazalo je najveće istraživanje koje je dosad urađeno.

Međunarodni tim istraživača analizirao je podatke 151 miliona hospitalizacija širom sveta između 1970. i 2010. kako bi utvrdio stopu visokog krvnog pritiska kod trudnica između 15 i 49 godina.

Istraživači su došli do podataka da je broj trudnica s ovim problemom porastao čak 13 puta za 40 godina i da od 1979. raste šest odsto godišnje. Za Srbiju zasad nema relevantnog istraživanja, ali, domaći stručnjaci ističu da nema razloga da se rezultati ne smatraju reprezentativnim i za našu zemlju.

100 PENZIONERA DANAS ODUŠEVLJENO 2 dana dobili sve besplatno! Rok za prijavu traje do Nove godine

- Otkrili smo da je kod žena koje su bile starije kada su zatrudnele postojala veća verovatnoća da imaju hipertenziju - rekao je glavni autor studije profesor Kandi Anant.

Komentarišući ovo istraživanje, prof. dr Dejan Filimonović pojašnjava za Srpski telegraf da još ne postoji test kojim će se predvideti da li će trudnica imati povišen krvni pritisak.

On ističe da u Srbiji oko 10 odsto trudnica ima hipertenziju.

NA INSTITUTU TORLAK PROIZVELI TROVALENTNU VAKCINU Namenjena je populaciji od 18 do 65 godina, a sledeće jeseni počeće imunizacija!

UTIČE NA PLOD

- Na svetskom nivou se trudimo da u ranoj trudnoći, pomoću novih analiza cirkulacije i nekih biohemijskih analiza, predvidimo koja će trudnica imati problem sa hipertenzijom jer kao najgora posledica hipertenzije može nastupiti smrt i majke i ploda. Najteži atak hipertenzije u trudnoći je eklamptični napad, javljaju se nekontrolisani grčevi, gubitak svesti, može da dođe do samopovređivanja... Mi ovakvih slučajeva skoro da nemamo, jedan do dva se dese godišnje u Srbiji - navodi Filimonović i dodaje:

Sama trudnoća može da izazove hipertenziju ako izostane mehanizam adaptacije na trudnoću. Hipertenzija svakako utiče na plod, posteljica stari mnogo brže, manje kiseonika dolazi do bebe...