Policija
Alo!/Masanori Jošida
Policija

Alo!/Masanori Jošida

Policija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

To za “Alo!” kaže Marko Nicović, član Svetske agencije šefova policije i nekadašnji načelnik beogradske policije.

Sa svih strana stižu upozorenja da će ekonomije širom sveta trpeti velike gubitke zbog zatvaranja granica, smanjene proizvodnje i izvoza, a sumnja se da će ova situacija naštetiti kriminalcima i njihovim poslovima! Crnogorski mediji su objavili informaciju da je 12 pripadnika kriminalnih klanova iz Bara, Herceg Novog i Podgorice dobilo rešenja o obaveznoj samoizolaciji! Reč je o ljudima koji su odranije poznati policiji po nelegalnim poslovima, kojima se uglavnom bave na teritoriji Crne Gore. Pretpostavlja se da je policija to uradila iz predostrožnosti, bi ih sprečila da trgovinom i rasturanjem droge šire virus, jer ima saznanja da se uglavnom bave krijumčarenjem narkotika.

Marko Nicović

Vladimir Marković,Alo

Marko Nicović, Foto: Vladimir Marković,Alo

Pitali smo stručnjake da li vanredno stanje ide naruku žestokim momcima, da li će se kriminalni klanovi obogatiti u ovakvim situacijama ili će eventualno oslabiti i propasti zbog pojačane kontrole policije.

- Sve ovo loše utiče i na kriminalce jer je manje ljudi na ulicama, manje je vozila, a mnogo je više policije i to im automatski smeta u nekom redovnom obavljanju poslova. Kriminalci najbolje rade kada su u masi ljudi, jer se čovek najbolje krije u gomili! Tako je i sa kriminalcima. Sada, kada su policijske kontrole na ulicama česte, njima to smeta jer im trebaju posebne dozvole za kretanje! Među tim kriminalcima ima i onih koji su se odlučili na rizik, jer dosta njih sada ne radi. Oni koji preuzmu rizik da ipak rade imaće najveći profit. Postoji ta kategorija koja se odlučila da ne prekida posao jer, kako kažu, ko reskira, taj profitira! - tvrdi Marko Nicović i objašnjava da oni ne mogu da rade bez korupcije.

- Nabavljaju dozvole preko svojih veza u politici, podzemlju, policiji, carinama, međunarodnim organizacijama, gde god mogu. Koriste korupciju da dobiju dozvole za rad! Znači, to je neka klasa kriminalaca koji su ranije investirali u svoje veze i sada preuzimaju rizik! Oni koji su odlučili da rizikuju i koji računaju da će im veze omogućiti poseban status, oni mogu da zarade velike pare! Za neke se isplati, za neke ne! To se dešavalo i za vreme velike ekonomske krize u Americi 1929. godine. Kriminalci su koristeći korupciju i veze, poput Ala Kaponea i ostalih, kada je bila zabranjena prodaja alkohola, preko noći stekli velike pare. Tako je sada i ovde! Znači, vezama nabavljaju posebne dozvole, a kada ih dobiju, mogu da se kreću slobodno! Onaj koji ne može da se kreće i nema dozvolu, zbog policije i svega, postaje bivši, dok onaj koji ima dobre veze postaje budući! - kaže naš sagovornik.

Vreme će pokazati da li je naš sagovornik bio u pravu i da li je vanredno stanje pogodovalo kriminalcima ili ih je zauzdalo.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za “Alo!” da će štetu od uvođenja vanrednog stanja zbog koronavirusa trpeti svi, pa i kriminalci.

Zlatko Nikolić

Goran Srdanov

Zlatko Nikolić, Foto: Goran Srdanov

-Ono čime se kriminalci bave u normalnim vremenima je jedno, a njihovi poslovi će, kao i mnogo organizovanije korporacije, stati i trpeti posledice ovoga, tako da se tu ništa neće bitno promeniti! Kako će se nastaviti posle, zavisi od posledica koje su pretrpeli, tako da nema razloga za verovanje da će neki od njih postati mnogo jači na štetu drugih i zapravo na štetu države. Oni bez države ne mogu da postoje, tako da ne mogu biti izvan tog okvira! Sve ovo je zakačilo i njih - zaključuje Nikolić.

Na teritoriji Balkana postoje mnogobrojni kriminalni klanovi koji se bore za prevlast, zbog čega su likvidacije i sukobi na ulicama najvećih gradova česti. Najpoznatija su dva crnogorska klana, “škaljarski” i"kavački”, čiju borbu često opisuju kao borbu do istrebljenja, a koja se nastavila čak i kad je koronavirus počeo da se širi. Njihovi sukobi su odavno prevazišli teritoriju Crne Gore i bukte u Beogradu i evropskim zemljama. Sukob dva najjača crnogorska klana bukti od 2014. godine, kada je u Valensiji nestao tovar od 200 kilograma kokaina. Najjači udarac klanovima zadale su policije Srbije i Crne Gore, u saradnji sa kolegama iz inostranstva, kada su uhapšene vođe oba klana. Jovica Vukotić i Slobodan Kašćelan su iza rešetaka.

U prethodnih nekoliko nedelja pokrenuta je globalna operacija protiv sajber-kriminala i u toj akciji je učestvovalo čak 90 država. Tom prilikom je širom sveta zaplenjeno 4,4 miliona nelegalnih farmaceutskih proizvoda, a rastureno je čak 37 organizovanih kriminalnih grupa. Uhapšena je 121 osoba, a ugašeno je 2.500 stranica na internetu, naloga na društvenim mrežama i onlajn trgovina.