Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Posle izlaska iz kome i skidanja sa respiratora znao sam da je prerano da odem od supruge, dece i porodice, priseća se Zoran Oreščanin, major Vojske Srbije iz Subotice, kako se osećao posle petodnevnog priključivanja na mehaničku ventilaciju.

Oreščanin se 49 dana borio protiv korona virusa u KBC Vojvodina i na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji.

Upala pluća

Njegova bitka sa koronom počela je 24. marta kada je dobio visoku temperaturu.

Kaže da je tada bio dezorijentisan, osećao se loše, žena i ćerka od 10 godina i sin od 15 godina bili su uplašeni. Prebačen je iz Subotice ambulantnim kolima u Novi Sad.

Orešanin kaže da nikada u životu nije bio teško bolestan.

- Kada sam se probudio iz kome, prvo što su mi rekli jeste da imam visoku temperaturu i da moramo da je skidamo. Onda su mi preneli da mi je porodica u redu i ostalo mi je samo da se i ja izborim. Nisam bio uplašen, ali sam bio zabrinut. Prvo sam pomislio da je možda sad prerano da napustim decu, suprugu i porodicu - seća se major Oreščanin.

Pročitajte:

Srećan kraj

Veliki podstrek bio mu je kada mu je supruga dostavila torbu sa stvarima u kojoj je bio i ćerkin crtež sa pismom.

- Držao sam taj papir uvek uz sebe i to me je vodilo napred. Posle 49 dana bolnice došao sam kući i čekao šta će da me pitaju, jer nisam znao šta bih ja pričao sa ženom i dvoje dece. Svi smo bili srećni - završava Oreščanin.

Korona ne bira

Oreščanin je poručio svima da se pridržavaju mera opreza, da nose maske, jer, kako kaže, ne treba da dovodimo sebe u situaciju da se razbolimo ili da razbolimo nekog.

- Nisam bio neozbiljan i neoprezan, vodio sam računa, ali korona ne bira. Trudio sam se da ispoštujem lekare i osoblje, i oni su prepoznali da hoću da se borim sa bolešću.

Učim kako da dišem

On kaže da se javio pretpostavljenima, određeno mu je bolovanje, mirovanje, rehabilitacija i dobio je smernice od lekara šta treba da radi.

- Ljudi su se maksimalno potrudili da me nauče kako da dišem, kako da se krećem, vežbam, hodam, treniram, šta da jedem. Povratio sam se u fizičkom smislu, pluća su stradala najviše, osećam povremeno otežano disanje, sparina mi baš smeta, fizičko naprezanje isto, ali znam da tako mora, jer mi je doktorka rekla: "Moraćeš da naučiš da živiš sa takvim plućima" - priča Zoran Oreščanin.

Preporučujemo: