goktorka, marija gnjatović
printscreen/tvprva
goktorka, marija gnjatović

printscreen/tvprva

goktorka, marija gnjatović, Foto: printscreen/tvprva

Poslednjih dana često se postavlja pitanje da li će brazilski soj korona virusa stići u Srbiju. Šta nas očekuje ukoliko se ova varijanta pojavi u našoj zemlji, za Prvu TV je objasnila dr Marija Gnjatović, saradnica Instituta za primenu nuklearne energije.

"Kliničari prvi zaključe da je došlo do nekih promena, prateći kliničku sliku. Jasno je da britanski soj ne izaziva značajnije težu kliničku sliku, ali se brže širi i napunio je bolnice, pune bolnice su bile posledice novog soja. Kakav će odziv imati brazilski soj ako se bude pojavio, videćemo. Očekuje se takođe da će se širiti brže, da će lakše izbegavati imunski odgovor stvoren kako prirodnom infekcijom, tako i vakcinacijom. Došlo je do većeg broja izmena na S proteinu koji se nalazi u vakcinama, koliko težu kliničku sliku izaziva, još uvek ne postoje naučni podaci o tome, ali evo postoje podaci iz bolnica i na osnovu kliničkih slika".

Da li to znači da će oni koji su primili kinesku vakcinu biti zaštićeniji?

"Može se na taj način posmatrati jer kineska vakcina je bazirana na primeni cele virusne čestice odnosno svih proteina, a antitela se stvaraju prema različitim domenima. Međutim, antitela stvorena prema tom S proteinu imaju najveću zaštitnu moć, veliki deo tih antitela su upravo ta neutrališuća koja blokiraju ulazak virusa u naše telo, tako da je taj S protein veoma važan. Ukoliko je do velikih promena došlo na S proteinu, vakcine će biti malo manje efikasne u odnosu na standardni soj prema kojem je napravljena vakcina. Neku zaštitu će sigurno imati i prirodna infekcija i vakcina, ali će ta zaštita biti na nešto nižem nivou".

Dr Gnjatović je iznela i jedan vrlo zabrinjavajuć podatak.

"Ono što zabrinjava je podatak da tamo gde je postao dominantan brazilski soj, u delovima Brazila gde je više od 90 odsto ljudi zaraženo upravo ovom varijantom, da su vrlo česte reinfekcije. Prirodno stečen imunitet od nekih drugih sojeva virusa očigledno ne štiti u toj meri od brazilskog soja da ne dođe do zaražavanja, štiti u nekoj meri da se ne razvije ozbiljna klinička slika, a sada je i to uspeh", poručila je.