Šuma
Rina
Šuma

Rina

Šuma, Foto: Rina

„Spornu šumu naši preci kupili su od age u vreme kad su se Turci povlačili iz ovih krajeva. Svi mi znamo da su za tu kupovinu od age postojale tapije, ali su one nažalost izgorele u požaru, a mi smo prost svet i ne znamo gde i kome da se obratimo za te prepise. Šumu smo koristili bez problema do osamdesetih godina prošlog veka, a onda je neko neko bez našeg znanja i odobrenja odlučio da nam se šuma oduzme. U pitanju je nešto više od 164 hektara, mi smo se još 50 - ih godina izdelili i tada je urađeno avionsko snimanje i tačno se zna šta je čije, mi te papire sa tom skicom imamo”, rekao je za RINU Radosav Leković za RINU.

On poručuje da ovaj problem ne mogu da reše sami i da je neophodno kako tvrdi, da neko pošten i nepristrasan svu dokumentaciju istraži i da im kaže po kom osnovu je ta šuma njima oduzeta.

Rade Leković kaže da je sporna šuma u katastar upisana pod imenom „Lekovića šuma” i da to jasno govori čije je to vlasništvo, kao i da je čitava šuma okružena privatnim parcelama koje su takođe u njihovom vlasništvu.

Šuma

Rina

Šuma, Foto: Rina

„Mi imamo skice iz 1968. godine gde su upisana imena naših deda i pradeda i mi hoćemo da se to sada izdeli naslednicima, ko hoće da se prihvati dela, taj će pošteno državi plaćati porez. Mi verujemo u našu državu i hoćemo da ona arbitrira u ovom slučaju, da nađemo neko rešenje, jer u ovakvoj situaciji niko nema koristi od te šume. Mi imamo papire da je to naše, a od šumske uprave tražimo da ona dostavi svoja dokumenta i dokaže da je šuma njihova. Cela šuma je okružena privatnim posedima i ja ne znam kako oni misle da ovde uđu, jedino da se spuste iz aviona ”, poručuje Rade.

Međutim, ono što Lekovići navode kao mogući problem jeste to što tadašnji službenik iz nekog razloga u skice nije uveo imena vlasnika, već samo brojeve katastarskih parcela.

„To se navodi u dokumentu o prevođenju državi kao jedna od stavki i to da je ’zbog aljkavosti službenika vlasništvo nepoznato’. Da nas je tada neko pozvao, bilo koga od nas, to bi bilo rešeno. Naši preci su bili neuki i pre svega verovali su da je zakon iznad svega i da se tako nešto ne može dogoditi, ali je neko njihovu naivnost očigledno zloupotrebio”, izjavio je Milorad.

Šuma

Rina

Šuma, Foto: Rina

Šalipur: Šuma je državna, naći ćemo način da u nju uđemo

Sa druge strane šef šumske uprave u Novoj Varoši Aleksandar Šalipur kaže da za njih u ovoj situaciji nema ništa sporno i da je ta šuma po dokumentima državno vlasništvo.

„Za sve se nalazi način i pravni lek i mi ćemo u tu šumu ući i završiti beleženje. Ako oni budu osporavali ili onemogućavali ulaz, mi ćemo i taj problem rešiti uz pomoć nadležnih državnih organa”, kazao je Šalipur.