Miloš Šobajić
V.Đ.
Miloš Šobajić

V.Đ.

Miloš Šobajić, Foto: V.Đ.

Biografija Miloša Šobajića prepuna je prestižnih referenci, on pripada “Pariskom krugu”, ali veoma su uspešni bili i njegovi preci, što je potvrđeno u knjizi “U sazvežđu intelekta”. Međutim, u Crnoj Gori, odakle potiče, uspeh familije Šobajić se, na neki način, prećutno krio. 

Niame, Šobajićeva značajna familija bila je izuzetno bogata, imala je prvu robnu kuću u Nikšiću, krajem 19.veka. Potom su
napravili prvu biblioteku, pa prvu knjižaru, bioskop, pozorište, KUD “Zahumlje”, pevačko društvo, prvi pleh orkestar, prve novine, časopise, u svemu su bili pioniri.


- Sada je najtužnije kada odem u Nikšić, nema ničega od toga, čak ni bioskopa, a o pozorištu i da ne govorim, i to je neverovatno da je pre 110 godine imao sve, a danas je pad kompletan. Otuda možda ćutanje o njima, znamenitim starim Šobajićima. Nemaju čak ni uličicu u Nikšiću, a tu je Ilija čuveni grafičar, Sima pisac, Maksim pisac, Petar akademik… Drago mi je da smo mi tamo bar obnovili malu crkvu posvećenu svetom Nikoli - rekao je novinaru Alo.rs Miloš Šobajić.