kuvar
privatna arhiva
kuvar

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Mijat Milakov, 29-ogodišnji kuvar iz Beograda odlučio je da svoju ljubav prema kuvanju iskoristi na najlepši mogući način.

Usled nepovoljnih ekonomskih uslova koje mu je pandemija nametnula, Mijat napušta ugostiteljstvo, ali odlučuje da ne sedi skrštenih ruku i čeka da mu prilike “padnu sa neba”. Ovaj mladić dosetio se da pokrene akciju koja će doneti zadovoljstvo i njemu, ali i drugima.

Naime, on je došao na ideju da za sve one koji nemaju vremena ili nisu dovoljno vešti u kuhinji kuva i to besplatno!

Želim da usrećim druge

Dakle, ukoliko sedite sa svojim društvom, a nešto biste pojeli, želite nekoga da obradujete, probate neki novi specijalitet ili jednostavno ne znate kako biste nešto spremili, ovaj mladić doći će na vašu adresu i pripremati hranu za vas.

kuvar

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Pravila su jednostavna. Potrebno je da bude više od 3, a manje od 7 osoba za stolom, sve potrebne namirnice pribavljate vi, a Mijat dolazi i druži se sa vama u vašoj kuhinji.

Kako kaže na ovu ideju je došao potpuno spontano dok je sedeo kod kuće i razmišljao kako da ovo depresivno, pandemično vreme ulepša sebi i drugima.

“Obožavam da kuvam i rado ću kuvati za druge ljude i tako ih učiniti srećnima”, kaže Mijat. Njegov primarni motiv je upravo to - širenje pozitivne energije u domovima drugih ljudi, druženje, nova poznanstva i uživanje u dobroj hrani, dok svi čekamo neke vedrije dane.

Nisam očekivao ovakav odziv

Kada je na svom Fejsbuk nalogu podelio ovu objavu, pre svega jedan dan, nije očekivao tako veliki odziv ljudi i toliko lepih komentara.

“Javilo mi se jako puno ljudi, što poznanika i prijatelja, što onih koje još uvek ne poznajem i već smo zakazali druženja. Od sutra krećem u akciju, a prvo ću otići kod moje mame kojoj sam naravno sačuvao prvi termin”, dodaje Mijat kroz smeh.

Nismo mogli, a da ga ne pitamo kako to da da profit nije bio jedan od motiva. On nam je rekao: “Stvarno nisam razmišljao o profitu kada sam ovo napisao. Ne brinem o tome i verujem da on prirodno dođe kao nagrada kada se nešto radi iz srca i sa puno strasti”.

kuvar

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Iako je akcija potekla od njega, kaže da bi voleo da mu se kasnije pridruže i njegove kolege i da zajedno pokrenu akcije koje će biti humanitarnog karaktera, gde će se ostavljati tzv. kuvarski dinar, a novac koji prikupe biće namenjen deci bez roditeljskog staranja i drugima kojima je potreban.

“Ja nisam običan kuvar, ja sam odličan kuvar!”

Mijat je inače već 12 godina u kulinarstvu, kuvao je u najrazličitijim restoranima, učio od najboljih i kako kaže zna da spremi gotovo sve. Ne izdvaja nijednu kuhinju kao omiljenu, već ih sve voli na drugačiji način. Svestan je svojih potencijala i samouvereno, ali kroz smeh kaže “Ja nisam običan kuvar, ja sam odličan kuvar!”

Probao je da radi i u inostranstvu, pa je tako živeo u Švedskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Međutim, on ipak najviše voli da kuva za naše ljude, jer su topli i znaju da prepoznaju kada neko nešto spremi sa ljubavlju. Pored kuvanja njegova velika strast je i muzika u kojoj jednako uživa, a ove dve stvari odlično idu i jedna uz drugu.

Ovom vrednom i humanom momku poželeli smo puno sreće i dobre zabave u druženjima koja mu predstoje. Ne sumnjamo da će toga biti u izobilju, jer verujemo da kada se nešto radi iz srca i čistih namera dobra energija i pozitivne vibracije nikad ne izostanu.