Dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice
Jutjub printskrin
Dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice

Jutjub printskrin

Dr Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice, Foto: Jutjub printskrin

Za muslimanske vernike danas je prvi dan meseca posta ramazana. Mesec posta traje 30 dana i smatra se najvažnijim i najsvetijim mesecom u kome je, veruje se, počelo objavljivanje muslimanske svete knjige Kurana. U vreme ramazana vernici su u obavezi da se od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, ali i grešnih misli i dela. Mesec ramazan se smatra i mesecom oprosta, moralnog pročišćenja, međusobne ljubavi i razumevanja među ljudima, bogougodnih dela i solidarnosti.

Kao i prošle godine, i ovaj ramazan počinje u vreme pandemije virusa korona, što umnogome menja uobičajeni način života muslimanskih vernika u vreme posta. Obe verske zajednice muslimana u Srbiji, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS), pozvale su vernike i verske službenike da poštuju odluke i preporuke nadležnih državnih organa donetih radi sprečavanja širenja virusa korona, odnosno da nose zaštitne maske, drže distancu za vreme molitvi i boravka u džamijama. Stariji vernici i oni sa simptomima bolesti pozvani su da dnevne molitve obavljaju kod kuće, a imami da broj prisutnih u džamijama prilagode propisima, a da se džuma, najvažnija molitva petkom, organizuje, ako je potrebno, u više termina.

U susret mesecu posta u Novom Pazaru i okolini otvoreno je nekoliko novih bogomolja. U centru grada za vernike je posle dve godine ponovo otvorena potpuno rekonstruisana Arap džamija. Oko obnove ove džamije dugo su se lomila koplja između investitora, Islamske zajednice u Srbiji, koja je nastojala da dotrajaloj džamiji iz 16. veka, kako tvrde, čak opasnoj po bezbednost vernika u njoj, vrate stari sjaj, i lokalne novopazarske vlasti, koja je tvrdila da se radovima na džamiji uništava njen autentični izgled. Predsednik Mešihata IZuS-a muftija Mevlud Dudić tom prilikom je istakao da je obnova ove džamije pobeda onih koji grade nad onima koji bi da ruše i zapostavljaju islamske kulturno-istorijske spomenike.

Novi Pazar

Youtube/Printscreen

Novi Pazar, Foto: Youtube/Printscreen

Otvorena je novoizgrađena džamija u novopazarskom naselju Ćeramidžinica, zatim u Ribariću, zgrada ženske medrese u Tutinu, a juče je u naselju Gazilar, pored muslimanskog groblja otvoren islamski centar, sa džamijom i pratećim objektima. Sa te svečanosti muftija Mevlud Dudić uputio je muslimanskim vernicima i ramazansku poruku.

„Iza nas je teška godina, koja će ostati upisana kao godina zatvorenih džamija, otkazivanja hadža i pandemije virusa korona, koji je odneo stotine života naših prijatelja, rodbine i naših sugrađana, više od pet i po hiljada građana države u kojoj živimo i blizu tri miliona u svetu. Strah od bolesti naterao nas je da sve naše svakodnevne obaveze, navike i običaje ostavimo po strani, da ih se odreknemo ili prilagodimo aktuelnoj situaciji.

Kroz međusobnu solidarnost i spremnost da pomognemo ugroženima potvrdili smo da smo braća u veri i da nas je fizička distanca ipak približila i učinila da saosećamo jedni sa drugima”, poručio je muftija Dudić i podsetio da je IZuS podelila 12.000 humanitarnih paketa, velike količine zaštitne opreme i medicinskih uređaja, velike količine lekova i desetine ambulantnih vozila bolnicama.

„Ulazimo u ramazan sa strahom i neizvesnošću. Virus korona je i dalje sa nama i uzima svoj danak. Svakodnevno slušamo o velikom broju novozaraženih i umrlih, ali svedočimo i nastojanju nadležnih organa da se kroz program imunizacije suzbije dalje širenje virusa, što zahteva i našu podršku. Naša vera nas uči da spasiti život jednog nedužnog čoveka jednako je spasu čitavog čovečanstva”, poručio je predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

Dnevni post u mesecu ramazanu, koji se svake godine pomera za deset dana unapred, prati dužinu dana. Između sufura, jutarnjeg obroka u svitanje, oko četiri sata ujutro, do iftara, prvog obroka posle celodnevnog posta, oko 20 časova, zabranjeno je uzimanje hrane, vode, čak i cigareta. Vreme između večernjeg i jutarnjeg obroka popunjava se tradicionalno druženjem, posetama i društvenim igrama. To je nespojivo sa epidemiološkim merama, pa je naveliko odobravanje naišla odluka Vlade Srbije da ugostiteljski objekti u ovom delu Srbije u toku ramazana mogu da rade od 19.30 do 23.30.

Novopazarski ugostitelji se nadaju da će uspeti da makar malo ublaže posledice pandemije, jer već godinu dana skoro da nisu uopšte radili, pa nisu ništa ni zaradili.

PROČITAJTE JOŠ: