Entoni Godfri
TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC
Muzej Nikole Tesle

Promo

Muzej Nikole Tesle, Foto: Promo

"U ovom istom hramu Nikolu je krstio sveštenik Toma Oklopdžija. Otac Milutin, kao i cela porodica Tesla, slavili su slavu Sveti Đorđe. Teslina majka Georgina Đuka Tesla, rođena Mandić, potekla je iz svešteničke porodice. Njen otac i brat bili su srpski pravoslavni sveštenici".

Muzej je i objavio fotografije Tesline krštenica, Milutina Tesle i crkve u Smiljanu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Muzej Nikole Tesle (@teslamuzej)

Podsetimo, američki ambsador Entoni Godfri rekao je ranije danas na beogradskom aerodromu povodom ispraćaja aviona Er Srbije za Njujork, koji na sebi ima lik Nikole Tesle, da je srpski naučnik bio Amerikanac, kako je naveo, po izboru.

"Znam da je Srbe najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Tesla 'njihov'. Pre nego što me budete gađali pokvarenim jajima, dozvolite da vas podsetim, mi Amerikanci smo ponosni na svoje nasleđe, bilo da imamo japanske, meksičke ili srpske korene", rekao je Godfri i dodao da je Tesla poštovao američko državljanstvo, ali da nikada nije negirao da je u srcu Srbin.

 Entoni Godfri

TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Entoni Godfri, Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Američki ambasador je naveo i da je Tesla bio simbol inovacije, istrajnosti, značaja obnove i novih početaka, kao i odnosa SAD i Srbije.

Na ovu izjavu je reagovala i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je prokomentarisala kroz osmeh da je ambasador Godfri bio na ivici “ozbiljnog diplomatskog incidenta” koji je izbegnut.

Komentari (2)

икона

29.04.2021 19:46

Американци као Американци, научили све отимати силом, тако су и територије САД отели од Индијанаца и присвојили себи, Они су први извршили геноцид над Индијанцима, баш с намером да територије узму себи.

Pera

30.04.2021 18:49

Tesla je američki naučnik srpskog porekla. Kao što je to i Mihajlo Pupin. Nacionalnost im jeste srpsko, ali im je državljanstvo američko, s obzirom na mesto rođenja). Iskreno rečeno, da nisu otišli tamo, nažalost, nikada ni ne bi postali naučnici kakvi jesu bili.