Nakon pomoći od 100 evra građanima Srbije, uslediće nova mera

Javne finansije Republike Srbije su stabilne i imamo dovoljno prostora da obezbedimo sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima, kaže za „Alo!“ ministar finansija Siniša Mali nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Vladimir Marković

- Odgovorno vođenje javnih finansija i finansijska konsolidacija koju smo sproveli prethodnih godina, omogućili su nam da imamo jedan od najizdašnijih paketa pomoći u 2020. godini, kao i da nastavimo da pomažemo i u 2021. godini. Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, do Sretenja će biti definisan dodatni paket pomoći privredi. Trenutno radimo poslednje analize kako bismo na pravi način usmerili novac, odnosno kako bismo pomogli svima kojima je to potrebno - ističe za „Alo!“ ministar Mali.

On pojašnjava i koje se sve opcije pomoći razmatraju.

- Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška za naše najstarije sugrađane u toku godine, koji su prethodno od 1. januara dobili povećanje penzija od 5,9 odsto. Nastavićemo da sprovodimo i garantne šeme. U toku prošle godine na ovaj način ukupno je 1,5 milijarda evra ušla u privatni sektor, što je umnogome doprinelo da naši privredni subjekti budu likvidni. S obzirom na to da se pokazalo da je ovo odlična mera, mi ćemo sa njome nastaviti, i to u saradnji sa Američkom razvojnom agencijom, ali i tako što smo produžili našu postojeću garantnu šemu - kaže ministar.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić preksinoć je najavio da će do Sretenja biti donet dodatni paket pomoći privredi. Kako je rekao, to neće biti izdašna pomoć kao prvi paket, ali će biti nova injekcija za kompanije, privredu, preduzetnike, mala, srednja, pa i velika preduzeća, što je, kaže, 1.052.000 ljudi koji su obuhvaćeni tim sistemom.

Penzioneri, stari
Penzioneri, stari, Foto: Tanjug/AP

On je, između ostalog, naveo i da će država nastojati da dodatno pomogne i penzionerima, pored povećanja penzije od 5,9 odsto. Simbolično, penzioneri bi do marta trebalo da dobiju i pakete sa vitaminima C, D i cinkom.

- Razmišljamo na koji način tokom godine da pomognemo građanima ne bismo li podstakli opštu potrošnju. Ne možemo 100 evra kao prošli put, ali verujem da će u drugoj polovini godine biti još jedna ovakva podrška samo u nešto manjem iznosu - najavio je predsednik.

Imamo osnova za novi paket pomoći

- U 2020. godini ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu iznosio je 704 milijarde dinara, što je oko šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP-a. I pored izdašnog paketa pomoći, mi smo zadržali javni dug ispod 60 odsto BDP-a, što je nivo koji propisuje Mastriht, a što je upravo osnova za novi paket mera pomoći - navodi za „Alo!“ ministar finansija Siniša Mali.

Donete mreže u prošloj godini

- Isplata jednokratne pomoći od po 100 evra za više od 6,1 milion građana

- Tri minimalne zarade za više od milion zaposlenih

- Odlaganje poreza i doprinosa na zarade

- Povoljni krediti preko garantne šeme sa komercijalnim bankama i preko Fonda za razvoj

- Pomoć poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 2,6 milijarde dinara

- Moratorijum na otplatu kredita najpre za tri, a zatim za još dva meseca

- Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 60 odsto minimalne zarade

- Pomoći delu privrednih subjekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde dinara

- Jednokratni minimalac za ugostitelje i za radnike u oblasti turizma

- Dve jednokratne pomoći penzionerima od 4.000 i od 5.000 dinara

- Povećanje plata medicinskim radnicima za 10 odsto

- Isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvenim ustanovama

Povezane vesti

 • Korisnik: Nama nezaposlenima
  14/01/2021 - 01:59
  zaista ne treba pomoć, ionako ćemo još malo pa pocrkati od gladi.
 • Korisnik: Preumorni
  13/01/2021 - 21:55
  A ljudima koji rade u zdravstvu a vode se kao nemedicinsko osoblje njima plata ispod minimalca.Svaka cast njima sipsk 3plate,dopune,radne nedelje se ne placaju ima mnogo propusta.Sramno jer nema platnih razreda a svako skupi kajmak na tudju GRBACU.NEKOM RAT NEKOM BRAT i ovo necemo da dobijemo kao ni predhodno
 • Korisnik: Maki
  13/01/2021 - 20:46
  Svakom radniku uplata direktno na racun jer je drugacije nece ni videti...
 • Korisnik: Bruka i sramota !
  13/01/2021 - 19:54
  Ljudi, polako, bice i za nas obicne gradjane jednog dana... Kad budemo otisli u penziju... 😂 Ako stignemo uopste do penzije. Tesko, ali nada zadnja umire...
 • Korisnik: Bruka i sramota !
  13/01/2021 - 19:43
  Ni deci, nazalost... Bitno da penzioneri dobijaju. 4.000, 5.000, paketi hemije, paketi hrane, vitamini itd... A nisu se zapitali da li bi sve to bilo mnogo potrebnije deci samohranih roditelja, nezaposljenih ili na minimalcu.... Kako ta deca zive i imaju li sta pojesti, to se nazalost u ovoj zemlji niko ne pita... Koliko su roditelji u mogucnosti da prehrane svoju decu sa smanjenim platama ili oni koji su dobili otkaze...I posle kazu, radjajte decu... Neka vam radjaju penzioneri !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi