Građani Srbije
Alo / Rajko Ristić
Građani Srbije

Alo / Rajko Ristić

Građani Srbije, Foto: Alo / Rajko Ristić

Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Hipertenzija oštećuje mnoge organe, najčešće krvne sudove, zbog čega dolazi do moždanog udara, oštećenja srčanog mišića.

Prevencija, lečenje, komplikacije nelečene hipertenzije, tema su Međunarodnog kongresa o hipertenziji koji se održava u Beogradu, a na kome učestvuje više od 500 lekara iz zemlje i inostranstva.

Lekari iz Srbije imaju priliku da razmene iskustva sa vodećim stručnjacima za lečenje hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Španije, Grčke, Belgije, kao i iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Građani Srbije

Alo / Dejan Briza

Građani Srbije, Foto: Alo / Dejan Briza

Kardiolozi, endokrinolozi, nefrolozi, vaskularni hirurzi, psihijatri, neurolozi, specijalisti medicine rada, specijalisti higijene i ishrane zdravih i bolesnih, govorili su o značaju gojaznosti, soli, vode za piće, ulozi dijetoterapije, fizičkoj neaktivnosti i neadekvatnoj fizičkoj aktivnosti bez stručnog nadzora, primeni suplemenata.

Prof. dr Vesna Stojanov, predsednica Udruženja za hipertenziju Srbije ističe da je visok krvni pritisak uzrok šloga u 70 odsto slučajeva, a gotovo u 30 odsto uzrok otkazivanja bubrega.

Ona objašnjava da sve više mladih i dece koji imaju taj zdravstveni problem jer su vodeći rizikofaktori - stres i fizička neaktivnost.

Građani Srbije

Alo / Rajko Ristić

Građani Srbije, Foto: Alo / Rajko Ristić

"Retko kada možete naći decu koja su napolju, oni su pretežno ili za kompjuterom ili u teretani. Niko prethodno ne uradi pregled, da te vežbe budu pod kontrolom. Važno im je da imaju mišiće, a ne razmišljaju o srcu", rekla je Stojanov.

Ona je pojasnila da problem predstavlja i slana hrana, mesne prerađivine koje su glavni izvor soli. Faktori rizika koji dovode do povišenog krvnog pritiska su i pušenje, alkohol, energetska pića, gazirani sokovi.