Nove mere na snagu stupaju u petak

Česi neće moći da putuju u nekoliko afričkih i južnoameričkih zemalja

KBC Zemun, korona virus
Korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Vlada je zabranila odlazak u Brazil, Keniju i Zanzibar, po preporuci Ministarstva zdravlja.

Nova mera je odgovor na pretnje izazvane mutacijom južnoafričkog i brazilskog koronavirusa. Ova mera u Češkoj stupa na snagu u petak.

„Ministarstvo zdravlja zabranilo je češkim državljanima i drugim osobama koje borave u Češkoj od 26. februara do 11. aprila, uz hitne izuzetke, ulazak u zemlje sa ekstremnim rizikom od ovih mutacija“, saopštila je vladina kancelarija.

Česima nije dozvoljeno putovanje u Bocvanu, Brazil, Svazilend, Južnu Afriku, Keniju, Lesoto, Malavi, Mozambik, Tanzaniju, uključujući ostrva Zanzibar i Pemba, Zambiju i Zimbabve. Zbog ograničenja putovanja, Česi trenutno najčešće lete na more, navode turističke agencije.

Zanzibar je jedno od mesta koje boravak mogu učiniti drugačijim. Prema rečima portparola turističke agencije Invia Andreja Reznickove, češki putnici sada idu i pojedinačno na Zanzibar i povezuju ga sa safari putovanjem u Tanzaniju, rekla je ona.

Prema dostupnim informacijama, putovanje na ostrvo Zanzibar prvi je slučaj zaraznije mutacije južnoafričkog koronavirusa u Češkoj. Zvanično, potvrda pojave mutacije još uvek čeka nacionalnu referentnu laboratoriju Državnog zavoda za javno zdravlje.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi