Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

Tanjug

Krizni štab, Foto: Tanjug

Svi građani Srbije koji se posle 18 časova u petak budu vraćali iz inostranstva, a pre svega iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dobiće na granici pismeno obaveštenje da su pod nadzorom i da su u obavezi da se jave u kovid ambulantu u roku od 24 sata, bez obzira na to da li imaju simptome kovida-19 ili ne.

ANKETA: Da li se pridržavate svih mera koje je pripisao Krizni štab?

 

- Apelujemo na sve građane da se do petka vrate u Srbiju jer će nakon toga početi nadzor, koji neće uključivati ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru. To će biti generalna kontrola svih građana koji se vraćaju u zemlju sa ciljem da se prepoznaju svi uvezeni slučajevi i smanji rizik daljeg širenja virusa – navodi dr Darija Kisić Tepavčević.

Međutim, da li će neko biti pod pojačanim nadzorom ili ne zavisiće od toga kako se građanin oseća, njegovih godina, opšteg zdravstvenog stanja, ali i države iz koje dolazi. Predviđeno je da oni koji budu označeni kao sumnjivi slučajevi budu pozivani telefonom svakog dana, ali i da posle nekoliko dana budu ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje. 

Dr Darija Kisić Tepavčević navodi da svetske organizacije preporučuju da nadzor nad građanima koji dolaze iz žarišta koronavirusa traje do 10 dana. Budući da krizni štab nema zakonski osnov da zdravog čoveka po povratku sa putovanja stavi u karantin ili samoizolaciju, građani se mole da po povratku iz inostranstva budu desetak dana u samoizolaciji ili da urade PCR test.

Deca u kućnu izolaciju

- Deca uglavnom nemaju teže oblike ispoljavanja kovida19, ali mogu da šire virus. Mi sada tu meru proširujemo i na sve naše građane -kazala je dr Darija Kisić Tepavčević.

Testiranje o trošku države, inficiranima manja plata

Ako pacijent koji je boravio u inostranstvu ima tegobe, radiće mu se detaljne analize, a troškove testiranja, bez obzira na to što je uprkos apelima bio na letovanju u zemljama u kojima se korona širi, snosiće država, kao i do sada.

Pročitajte još: