Tik Tok
Shutterstock/DANIEL CONSTANTE
Tik Tok

Shutterstock/DANIEL CONSTANTE

Tik Tok , Foto: Shutterstock/DANIEL CONSTANTE

 Ovo pravo pravcato pozivanje na kršenje ljudskih i dečjih prava prva je primetila švedska policija, koja je i upozorila javnost na opasnost. Prema informacijama tamošnjih medija, policija je pozvala sugrađane da prijave ove snimke, ali i same pozive na takve radnje.

- Ukoliko se takav poziv ili snimak pojavi na mrežama, odmah obavestite policiju - upozorila je policija, kako roditelje, tako i škole.

U saopštenju se navodi da je u pitanju radnja koju je verovatno jedno ili nekoliko dece započelo kao zabavu, ne shvatajući da može da izazove ozbiljan problem.

- Mladi to vide kao zabavnu stvar, ali ne znaju kakve posledice to može da ima. Roditelji mogu da iskoriste priliku i da razgovaraju sa njima šta je legalno, šta nije, kao i šta je prikladno i neprikladno. Razlog za ovo saopštenje je da skrenemo pažnju na ponašanje dece koje može biti kriminalno - navodi se u saopštenju.

Nasilje nad decom Maltretiranje dece Zlostavljanje

Shutterstock

Nasilje nad decom Maltretiranje dece Zlostavljanje, Foto: Shutterstock

Podsećamo, ovo je samo jedan u nizu uznemirujućih izazova koji kruže ovom novom društvenom mrežom, koja je, za kratko vreme, pobrala veliki broj korisnika širom sveta.

Kako za „Alo!“ kaže dečji psiholog Milica Milkić, u pitanju je nasilje i to na više nivoa.

- Svako iskustvo tog tipa, koje podrazumeva pipkanje ili bilo koju vrstu dodira koje jedna osoba ne želi je traumatično i spada u seksualno nasilje. To što su ovde još i dodali snimanje, dodatno pojačava opasnost i dodaje elemente sajber nasilja. To takođe pojačava traumu kod dece, koja može da ostavi posledice za ceo život - upozorava ona.

Takođe, dodaje, može se reći da se time stavlja i devojčica kao pripadnica ženskog pola na neku inferiorniju poziciju:

- Devojčica se time tretira kao seksualni objekat i kao neko ko je potčinjen, nepoštovan, umesto kao ravnopravan.
Kako je objasnila psihoterapeut Snežana Anđelić, problemi nastaju jer preko društvenih mreža nema empatije i razumevanja, pa se deca na ovakvim mestima usude da predlože i urade čak i ono za šta znaju da je inače nedozvoljeno.


Svako malo novi problem sa mreže

instagram, instagram stori, društvena mreža

Shutterstock

instagram, instagram stori, društvena mreža, Foto: Shutterstock

 Nedavno je i MUP Srbije izdao saopštenje povodom poziva na grupno samoubistvo mladih osoba koje se pojavilo na Tik toku.

Kineska platforma za postavljanje video-snimaka je zbog toga i onemogućila postavljanje videa deci mlađoj od 13 godina, kako bi sprečila da najmlađi budu žrtve ovih popularnih i opasnih igara na internetu. Međutim, problem se javlja kada deca na mrežama napišu da su starija nego što zaista jesu, a nema načina da se to proveri.

U Crnoj Gori haos

U Crnoj Gori već mesec dana jedna devojčica i njena porodica preživljavaju pakao jer je grupa vršnjaka rešila da je maltretira tako što su napravili lažni Tik tok nalog, preko kojeg objavljuju njene fotografije, uglavnom montirane. Oni su nedavno napravili i lažnu objavu da je devojčica kidnapovana, da se traži odšteta, da je poslednji put viđena u Budvi, kod jednog restorana.

- Bojana, uskoro će ove slike biti na bilbordima, a vesti o njenom kidnapovanju će biti istinite! - napisali su oni na ovoj mreži, zbog čega se podigla bura u javnosti, a juče u toku dana je morala da reaguje i policija.