BRITANSKI SOJ STIGAO U SRBIJU Novu mutaciju koronavirusa u našu zemlju donela putnica iz Londona: Ako nam se dogodi da se raširi, biće pakao

Britanski soj koronavirusa nažalost nije zaobišao Srbiju. Kako je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, registrovan je prvi slučaj novog soja kovida-19 u našoj zemlji. Reč je o putnici iz Londona sa lakšim simptomima, koja je imala negativan PCR test, dok je njen suprug imao težu kliničku sliku

Engleska, aerodrom
Engleska, aerodrom, Foto: AP/Victoria Jones/PA

Predsednik je istakao da su preduzeti svi neophodni koraci kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

- Novi soj me plaši zbog velikog broja zaraženih tim sojem u Velikoj Britaniji. Ipak, nema mesta panici. Institut „Torlak“ je uradio dobar posao, pa je novi soj otkriven na vreme, kako bi svi kontakti zaražene putnice bili izolovani. Zato sa nadom kažem da možemo to da zaustavimo. Ako nam se dogodi da se raširi, biće pakao - rekao je Vučić.

Zarazniji, ali i smrtonosniji

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da postoje dokazi da je novi soj koronavirusa ne samo i do 70 odsto zarazniji, već i smrtonosniji. Glavni naučni savetnik britanske vlade ser Patrik Valans objasnio je kako su došli do ove tvrdnje. - Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem koronavirusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva - objasnio je Valans.

Ističe da zaključavanja za sada neće biti, kao što je to zbog novog soja slučaj u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

- Nije bilo moguće sprečiti da novi soj uđe u zemlju. Zato je sada važno da se nastavi sa vakcinacijom, koja je delotvorna i protiv novog soja. Situacija se prati, naši stručnjaci istražuju da li je taj soj opasniji od običnog, a na državi je da nabavi što više vakcina - rekao je predsednik.

doktorka tanja jovanović
doktorka tanja jovanović, Foto: screenshot

Član Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

- Novi soj vodi poreklo od infekcije imuno kompromitovanih osoba, koje su imale infekciju duže od osam nedelja, kada je u samom organizmu čoveka došlo do pojave pojedinačnih mutacija - rekla je Jovanovićeva.

Vaksinisano više od 20.000 ljudi

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je danas teže nabaviti vakcinu protiv korone nego nuklearno oružje. Ipak, uprkos poteškoćama da se vakcina nabavi, u Srbiji je do sada vakcinisano više od 200.000 ljudi, a prema najnovijim podacima Srbija zauzima treće mesto u Evropi po broju vakcinisanih na sto stanovnika.

 .

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi