NATO
Tanjug/AP
NATO

Tanjug/AP

NATO, Foto: Tanjug/AP

Zavod je već dobio značajnu pomoć NATO agencije za podršku i nabavke finansiranu novcem iz Poverilačkog fonda NATO-a, navodi se u saopštenju NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Dodaje se da je Tehničko remontni zavod Kragujevac glavni srpski pogon za odlaganje neupotrebljive i opasne municije i da su njegovi kapaciteti i uslovi bezbednosti na radu višestruko poboljšani kroz donacije i zajednički rad Srbije i NATO-a.

Vitale je rekao da Srbija poseduje velike zalihe zastarele i nestabilne municije koja može predstavljati veliki rizik ne samo za hrabre radnike u Kragujevcu, već i za građane i životnu sredinu.

On je istakao da ovaj projekat pomaže da se učvrsti dugoročna stabilnost i bezbednost u regionu.

"Srbija i NATO su bliski partneri, a partneri se pomažu. NATO i njegove članice su pružili finansijsku pomoć koja je doprinela osavremenjivanju kapaciteta ovog postrojenja i omogućila sigurnost njenih zaposlenih, tako što je smanjen rizik od slučajnih eksplozija opasne i zastarele municije, kao što se dešavalo u prošlosti", rekao je Vitale.

Među brojnim NATO članicama koje su finansijski doprinele modernizaciji postrojenja u Kragujevcu ističe se Nemačka kao najveći donator projekta koji sprovodi NATO agencija za podršku i nabavke, navodi se u saopštenju.

Ambasador Šib je rekao da je ovo konkretan primer koristi bliskog partnerstva Srbije i NATO-a.

"Kao kroz mnogo drugih projekata, i kroz ovaj Nemačka želi da pruži podršku Srbiji i njenim građanima. Moja zemlja, kao članica NATO-a, posvećena je pomoći državama Zapadnog Balkana da bezbedno skladište svoje naoružanje i da na optimalan način unište neupotrebljivu i opasnu municiju. To je dobro za Srbiju i za čitav region", rekao je Šib.

Projekat pomoći Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac ima za cilj bezbedno odlaganje 1.300 tona municije.

Reč je o projektu započetom 2016. godine, za koji NATO saveznici izdvajaju 5,6 miliona evra.

Pročitajte i:

Komentari (2)

Zokson

03.10.2020 09:00

Da,da NATO nam pomaze od 1999 , kada su aktivirali eksplozije a sada sprecavaju eksplozije. Bas prava briga za stanovnistvo Srbije ! A Nemci, nemam reci za njih !NE

Čika Crni

03.10.2020 12:58

A da vi, gospodo iz NATO-a, prvo pokupiti onu upotrebljenu municiju od osiromašenog uranijuma i da osnujete fond za lečenje obolelih, žrtava tog vašeg otrova.