Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

EPA

Foto: EPA

Milanović je svedočio u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću. Milana Milanovića Mrguda mnogi smatraju osnivačem zloglasne jedinice “Škorpioni”. Negirao je da je išta znao o zločinima "Škorpiona", kao i da je ikada bio pripadnik MUP Srbije.

“Bio sam samo pomoćnik ministra Istočne Slavonije i Baranje, koja je imala oko 40 bataljona i na čelu korpusa je bio komandant general Dušan Lončar, a jedno vreme i pukovnik Bogdan Sladojević. U sastavu tog korpusa bili su i ‘Škorpioni’”, kazao je Milovanović tada i dodao da nije on osnivač “Škorpiona” već Naftne industrija Krajine.

Glavni čovek za vezu 'Škorpiona' sa DB-om bio je Milan Milanović Mrgud, pripadnik MUP-a Srbije, rekao je svojevremeno Jovan Mirilo, jedan od ljudi kojima su pripadnici ove jedinice pretili zbog kasete koja je dospela do Tužilaštva Tribunala u Hagu.

Arkan

Printscreen / Youtube

 Foto: Printscreen / Youtube

Prema njegovim rečima, Mirilo je bio glavni čovek tadašnjeg DB-a za vezu sa paravojnim formacijama.

- Osim sa 'Škorpionima', Mrgud je sarađivao i sa Arkanom i njegovim jedinicama, i bio je zadužen da ih finansijski pomaže, ali i da vodi na odredišta koja bi u DB-u bila zacrtana. Na dan potpisivanja Erdutskog sporazuma, u jednom kafiću u Šidu, za stolom pored mene kafu su pili Milan Milanović Mrgud, Arkan i Slobodan Medić, komandant 'Škorpiona' - svedočio je Mirilo.

- On je bio granica između države i svih paravojnih formacija. Država će pokazati da je spremna da sa ovom stvari raščisti ako uhvati Milanovića - kaže on.

Milan Milanović Mrgud je svojevremeno bio terećen za šverc cigareta od 1995. do 1996. godine, pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu navode optužnice.

PROČITAJTE JOŠ:

Mrgud je tada rekao da nijedan navod optužnice nije tačan i da ne postoji niko ko bi, kako je naveo, mogao da kaže da je učestvovao u švercu cigareta.

- Nikada nisam organizovao naoružano obezbeđenje za pratnju švercovanih cigareta kroz tadašnju SRJ od graničnih prelaza do magacina u Rumenci, niti obezbeđenje magacina u Rumenci - svedočio je Milanović.

On je negirao i da je kao bivši pomoćnik ministra odbrane Republike Srpske Krajine posredovao u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da se izda naredba o propuštanju kamiona sa švercovanim cigaretama firme „Mia“ iz Uba bez neophodne dokumentacije.

Milanović je rekao da je od 1991. do 1996. godine bio zadužen za bezbednost slavonsko-baranjske oblasti i da je Stanka Subotića upoznao 1995. godine.

PROČITAJTE JOŠ: