meso
Foto Rajko Ristić
meso

Foto Rajko Ristić

Foto: Foto Rajko Ristić

Cene mesa u prodavnicama su pale, a razlog je pad cena žive vage na pijacama i otkupu. Pandemija koronavirusa uticala je na obaranje cena prasića, a ni Uskrs, koji nam se bliži, neće previše uticati da se ona izniveliše. Doktor agroekonomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli Ferenc Major objašnjava da bi sitni proizvođači mogli realizovati veću cenu prasića ako između njih i klanica ne bi bilo trgovaca koji uzimaju procente i na taj način snižavaju cenu tovljenika.

– Cena kilograma žive vage kreće se negde između 120 i 130 dinara. Povoljnija i rentabilnija cena za uzgoj svinja bi bila od 140 do 160 dinara. Danas je ulazna kalkulativna cena žive vage u klanicama oko 150 i 160 dinara. Trgovinska marža je ipak velika između sitnih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa – kaže dr Major.

Predsednik Udruženja odgajivača svinja navodi da je problem i visoka cena hrane za prasiće. – Cena žitarica se podigla u svetskim razmerama. Takva je situacija u celom svetu, nikako to ne možemo da izbegnemo, a proizvođači žitarica koriste ovu priliku da zarade svoje pare – zaključuje dr Major.

JEFTINIJE U RADNJAMA

Dok je kilogram junećeg buta do pre samo nekoliko meseci dostizao gotovo 800 dinara, sada može da se nađe čak i za 700, a uglavnom je oko 750 dinara. Svinjetina je sa 500 dinara za kilo buta pala na 440 do 460, dok se na akciji može naći i za 370 dinara.

SVINJETINA POJEFTINILA JOŠ PROŠLE GODINE

Cena svinjskog mesa pala je šrom Evrope još u junu prošle godine. Korona kriza odrazila se i na ovo tržište, a posebno zbog zaraze radnika u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, zbog čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja. Cene svinjetine na nivou EU u junu pale su za 1,5 odsto u odnosu na maj, a na godišnjem nivou za 9,5 odsto. U Holandiji je godišnji pad već 23 odsto, a u Nemačkoj 8,3 odsto. Procene su da bi pad u narednom periodu mogao da bude daleko veći. Stočari trpe i korona krizu, jer se tržišta dosta zatvaraju i mnoge zemlje ograničavaju promet i kupovinu.

NAJVIŠE PALA CENA JAGNJIĆA

Najdrastičniji pad cene stoke beleži se kod jagnjadi, čija je sadašnja cena od 240 dinara za kilogram žive vage, koja je, po rečima poljoprivrednika Gorana Tomića, „najniža u istoriji stočarstva”. – Jagnjad su ove godine najjeftinija. Svakako da je na cenu uticala pandemija kovida-19. Ukoliko se ne popravi stanje na tržištu, ove cene u budućnosti mogu uticati na pad broja ovaca, jer je naše tržište suženo, a poslednjih godina je došlo i do male hiperprodukcije jagnjećeg mesa, pošto domaćinstva koja su imala po dve do tri krave, sada drže po 15 ili 20 ovaca – kaže Tomić.