Zaovinsko jezero
Rina
Zaovinsko jezero

Rina

Zaovinsko jezero, Foto: Rina

Trenutna kota akumulacije reverzibilne HE „Bajina Bašta“ je 847.9 mnv, a prema vodnoj dozvoli za reverzibilnu HE „Bajina Bašta“ minimalna dozvoljena kota je 815.00 mnv, a maksimalna 881.00.

- Trenutno stanje na jezeru Zaovine je uobičajeno za ovaj period godine, a najvažnije je da je stanje akumulacije su skladu sa propisanom vodnom dozvolom. Elektroprivreda Srbije” poštuje propise Republike Srbije i sva zakonska ograničenja u pogledu korišćenja voda i očuvanja životne sredine. Rad hidroelektrana EPS-a u potpunosti je usklađen sa izdatim vodnim dozvolama i nivo vode u akumulacijama značajno je iznad minimalnih propisanih vrednosti. Nije bilo vanrednog ispuštanja vode i nema ni govora o pražnjenju akumulacija - rekli su za RINU u EPS.

Nema opasnosti od pokretanja klizišta

Zbog spuštanja nivoa jezera meštani okolnih sela uplašeni su zbog pokretanja klizišta u zaseoku Mandići, nadležni ističu da se ta situacija redovno prati merenjem pomeranja repernih tačaka na klizištu i do sada nisu zabeležena značajnije promene.

- U toku je i realizacija projekta istraživanja i ispitivanja terena na klizištu Mandići. Na osnovu dosada urađenih analiza donete su preporuke za korišćenje akumulacije u pogledu brzine punjenja, odnosno pražnjenja, kao i maksimalne dozvoljene kote, tako da se ne očekuje ponovno pokretanje klizišta - izjavili su u EPS.

Zaovinsko jezero

Rina

Zaovinsko jezero, Foto: Rina

Oni navode da je i pre izgradnje reverzibilne HE „Bajina Bašta“, klizište u zaseoku Donji Mandići registrovano kao umireno. To klizište aktiviralo se 1995. godine i tada je došlo do oštećenja objekata na toj lokaciji. Prema evidenciji, svi objekti koji su se tada nalazili na toj lokaciji su oštećeni i njima je plaćena totalna šteta uz obavezu da se objekti uklone.

- Pojedini su te objekte uklonili i na tim mestima napravili druge, a neki su stare rekonstruisali. Klizište na lokaciji Donji Mandići bilo je 2019. aktivno i došlo je do oštećenja objekata na toj lokaciji. Prema evidenciji, tamo se nalazio 21 objekat na ime 9 vlasnika. Od 21 objekta 9 objekata je za stanovanje, a ostalo su pomoćni objekti. Od tih 9 vlasnika njih 5 su dobili naknade za stare objekte i isplaćeno im je skoro 8 miliona dinara na ime odštete, ali oni su po isplati ponovo izgradili nove objekte ili ih rekonstruisali. Objekti ostala 4 korisnika evidentirani su pri praćenju klizišta 2000. godine i oni prema dosadašnjim informacijama iz Opštinske uprave Bajina Bašta nemaju građevinske dozvole - ističu u Elektroprivredi Srbije.

Jezero u Zaovinama je veštačko jezero koje je izgrađeno za potrebe proizvodnje električne energije i predstavlja akumulaciju reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Eksploatacija akumulacije jezera Zaovine za potrebe proizvodnje električne energije obavlja se u skladu sa vodnom dozvolom. S obzirom na aktuelne vremenske prilike u narednom periodu očekuje se intenzivnije punjenje jezera, što je takođe uobičajeno za ovaj deo godine.