Rak dojke
Shutterstock
Rak dojke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli 4.600 žena, a 1.600 njih izgubi bitku. Bolest u metastatskom obliku u fazi otkrivanja je prisutna kod 10 odsto pacijentkinja.

Suočavanje sa dijagnozom metastatskog karcinoma dojke jedan je od najtežih trenutaka u životu žene. Bez pouzdanih izvora informacija i saznanja, žene ne znaju kako da postave prava pitanja i dobiju željene odgovore od svog doktora.

Odgovore na sva važna pitanja koja bi trebalo postaviti svom onkologu u trenutku napredovanja bolesti daje medikalni onkolog dr Ivana Božović-Spasojević, načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Kada se pacijentkinje suoče sa ovom bolešću, žele da definišu svoju borbu, a da biste se borili morate da poznajete svog neprijatelja – kaže dr Božović-Spasojević za Telegraf.

- Pacijent želi da zna od koje bolesti boluje, koji je to tip tumora, koje su terapijske opcije, na koji način se taj tumor leči kod nas i u svetu, kakvi su neželjeni efekti, šta može da očekuje tokom lečenja, koliko lečenje traje, kakvu podršku može da dobije ne samo u smislu terapije, već i psihosocijalnu podršku i na kraju kakav je ishod tog lečenja.

Koji je oblik metastatskog kancera najprisutniji u našoj populaciji?

Rak Kancer Pregled dojke

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Karcinom dojke je najčešći karcinom kod žena, a najčešći podtip je hormon receptor pozitivni karcinom dojke. On je definisan tako zato što znamo da ima receptore za dva hormona, estrogen i progesteron, i on koristi najčešće te mehanizme za rast, razvoj i širenje.

Upravo zato što možemo histološki da bojimo i da vidimo pozitivnost na estrogen i progesteron, dobili su takav naziv.

To je najveća grupa pacijenata, čak dve trećine i u ranoj i u metastatskoj bolesti. Ono što je važno da pacijentkinje znaju jeste da se i u metastatskoj bolesti mogu dugo i kvalitetno lečiti i imati kvalitetan stil života.

Šta je hormonski zavisan metastatski rak dojke, negativan na HER2?

- Postoje tri podtipa karcinoma dojke, ali će se sigurno isprofilisati dodatni podtipovi i među već postojećim napraviti još podela. Karcinomi su kompleksne bolesti. HER2 je humani epidermalni faktor rasta; to je protein koji se nalazi na površini tumorske ćelije i prisutan je u 15 do 20 odsto svih karcinoma dojke. I njega možemo gledati histološki.

Šta pacijenti mogu očekivati u slučaju progresije bolesti, kakve su prognoze i koje su terapijske opcije na raspolaganju kod nas?

- Važno je da znamo da rani karcinom dojke jeste izlečiv, uključujući sve podtipove kada se otkrije na vreme. Isto tako, činjenica je da i pored najbolje terapije koju damo u ranom karcinomu dojke negde oko trećina tumora se ipak vrati i tada govorimo o relapsu bolesti. To ne mora da bude dojka; najčešće to budu viscelarni organi, jetra, pluća, mozak ili kosti. Kada se desi relaps, onda govorimo o metastatskom karcinomu dojke. Prognoza metastatske bolesti opet zavisi od podtipa.

Za HER pozitivni karcinom dojke ne možemo se pohvaliti da postoji najbolja terapija koja se primenjuje u svetu, Evropi i zemljama regiona. Ona se za sada ne primenjuje u Srbiji, iako je gotovo svuda dostupna već desetak godina; ušla je u standardne vodiče i to jeste najbolja terapija za metastatski karcinom dojke. U pitanju je inovativna, ciljana terapija koja se dodaje postojećoj hormonskoj terapiji.

Reč je o lekovima iz grupe cikliba; to su palbociklib, ribociklib i abebaciklib. Prva dva leka su registrovana u Srbiji, ali još ne možemo da lečimo pacijente ovim lekom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Nadamo se da će ti lekovi biti dostupni, s obzirom na to da postoje čvrsti naučni dokazi iz faze 3 i dokazi iz realne kliničke prakse koji govore u prilog dobre efikasnosti ovih lekova.

Oni su efikasniji u odnosu na hemioterapiju, imaju drugačiji profil toksičnosti, bolje se podnose od hemioterapije i čuvaju kvalitet života pacijenata.

Šta je ciljana terapija i ko je kandidat za lečenje takvim terapijskim pristupom?

- Hormon receptor pozitivni metastatski karcinom dojke se najduže leči ciljanom terapijom, jer ona deluje na pokretački mehanizam u tumorskoj ćeliji. Za hormon receptor pozitivni karcinom dojke to su upravo estrogen i progesteron, i mi na njih delujemo hormonskom terapijom.

rak, hrana, naučnik

Screenshoot youtube

Foto: Screenshoot youtube

Ali, kada hormonskoj terapiji dodamo drugu ciljanu terapiju, uspešnost lečenja je bolja.

Koji su rizici, nuspojave i ishodi lečenja hemioterapijom, a koji ciljanom terapijom?

- Najčešće ciljana terapija ima manje neželjenih efekata, ali oni mogu da budu specifični za svaki lek. Kada govorimo o ciklibima, to su lekovi koji mogu da utiču na krvnu sliku i oni obaraju belu krvnu lozu.

Ali, za razliku od hemioterapije, komplikacije poput febralnih neutropenija se ovde jako retko viđaju i ono što je dobro kada se terapija zaustavi, krvna slika se spontano oporavlja. Ciklibi mogu u izvesnoj meri dati i opadanje kose koje je profuzno i opsežno kod hemioterapije.

Mučnina koja je najčešće jedan od neželjenih efekata hemioterapije kod ovih lekova ne postoji. Ciljana terapija daje manje neželjenih efekata koji se uglavnom mogu dobro kontrolisati i jako je važno što najčešće ne zahtevaju hospitalizacije kao što se dešava kod hemioterapije.

I pored adekvatnog lečenja, da li postoji mogućnost da bolest napreduje?

- U metastatskoj bolesti terapiju možemo davati izvesno vreme. Tumorska ćelija je najčešće pametna ćelija; ona uspe da zaobiđe ciljani mehanizam koji smo blokirali i može da nađe način da putem drugog mehanizma usmeri svoj rast i razvoj. Tada govorimo o progresiji bolesti i rezistenciji na postojeću terapiju.

Metastatska bolest je hronična, ona će uvek biti lečena nekim oblikom terapije, samo je bitno da to ne bude stalno hemioterapija koja može doneti više toksičnosti od ciljane terapije.

Udruženje pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke „Evropa Dona Srbija“ uz podršku ostalih udruženja žena obolelih od raka dojke Srbije, nastavlja kampanju podrške inicijativi za uvođenje inovativnih lekova za lečenje osoba sa HR-pozitivnim / HER2 negativnim metastatskim karcinomima dojke i njihovo stavljanje na listu lekova koji se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, pacijentkinje, okupljene pod zajedničkim nazivom “Neustrašive”, najavile su pokretanje onlajn edukacije u oblasti dijagnoze karcinoma dojke, terapijskih opcija za metastatski karcinom dojke i unapređenja informisane diskusije među doktorima.

U okviru ove edukacije, koja je namenjena pacijentkinjama, ali i doktorima koji leče metastatski karcinom dojke, na sajtu kampanje www.zivotjevredan.rs biće postavljeni edukativni video i tekstualni sadržaji. Edukacija ima za cilj da pacijentkinjama pomogne da razumeju šta im se dešava, koje opcije su im na raspolaganju i kako da postupaju kako bi postigle što bolji kvalitet života i svoju životnu borbu sprovele na optimalan način.

Pročitajte još: