Beba u inkubatoru, inkubator
EPA/JALIL REZAYEE
Beba u inkubatoru, inkubator

EPA/JALIL REZAYEE

Beba u inkubatoru, inkubator, Foto: EPA/JALIL REZAYEE

Kako je izjavio direktor ove ustanove dr Predrag Sazdanović, "Stanje deteta je nepromenjeno, neizvesno, i priključeno je na aparate za disanje"

Devojcica je dobila korona virus od majke, koja nije znala da je pozitivna. Ona je to saznala tek kada je iz Trstenika, gde živi, došla u bolnicu u Kraljevo da se porodi. Bila je asimptomatski nosilac virusa, a koronu je bebi prenela u trudnoći. Prema predpostavkama lekara, virus je najverovatnije sa majke na dete prešao preko placente.

Ubrzo nakon rođenja, beba je u prva tri sata razvila temperaturu i poremećaj disanja. U Kraljevu je urađen antigenski test koji je pokazao covid. Prvog dana je dete prebačeno u Kragujevac gde je potvđen i PCR test.

Pročitajte još:

Novorođenče se od tada nalazi na respiratoru, na veštackim plućima. Još uvek nije u stabilnom stanju, životno je ugroženo, jer ima komplikacije COVID-a koje postoje. Ima zapaljenjske parametre koji govore da je u Citokinskoj oluji, koja na osnovu dosadašnjih iskustava lekara u borbi protiv covida može da bude fatalna.

Ovo je, prema rečima lekara, najteži do sada slučaj kovida kod dece u ovom delu Srbije. Do sada su deca, koja su bila zaražena, imala lakše simptome - temperaturu, curenje nosa ili retko lakši oblik upale pluća.

- Dokazano je da je u toj populaciji višestruko manje zaražavanje ukoliko je trudnica zašticena vakcinom, I da I u slučaju da se zarazi, klinička slika daleko lakša nego kod onih koje nisu primile vakcinu, kaže dr Sazdanović.