Miloš Šobajić
V.Đ.
Miloš Šobajić

V.Đ.

Miloš Šobajić, Foto: V.Đ.

-Bila je to apsolutno seoba porodice. Svojevremeno sam u Pančevačkom muzeju prikazao neke moje seobe na grupnoj izložbi „Seoba Srba po slici Paje Jovanovića“. Istina je da su zbog gladi moji preci krenuli trbuhom za hlebom. Čukundeda je skupio svoju porodicu u selu Šobajići, podno Ostroga, i otišli su jedne noći u Srbiju. Dobro su se snašli, obogatili i posle desetak godina se vratili. Bili su imućni i nastavili da rade velike poslove u Crnoj Gori. Širili su kulturu, otvorili su u Nikšiću prvu biblioteku, prvi bioskop, prvo pozorište, prvi časopis, prvi orkestar... Sve su oni to radili pre 1900. godine. Istina je da se i moj otac, kao diplomata, često selio, pa samim tim i ja. Srećom, neretko me je slao kod babe u Nikšić, gde sam radije boravio nego bilo gde. Onda sam se ja preselio u Pariz, pa se skoro vratio u Beograd. Iako sam često u Parizu, nogu sam svoju zablokirao u Beogradu. Uz to sam u ovom gradu često menjao mesta stanovanja - ispričao je Miloš Šobajić 2014. godine novinaru Alo.rs.

Slavni slikar i skulptor Miloš Šobajić preminuo je danas u Beogradu, od posledica zaražavanja korona virusom, objavili su mediji.

Šobajić je, kako su ranije pisali mediji, od kovida-19 oboleo početkom aprila i bio je na lečenju u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“.

Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umetnosti u Beogradu 1970. a od 1972. godine živeo je i radio u Parizu. Tokom svoje karijere izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.