Korona, ljudi
Tanjug/AP
Korona, ljudi

Tanjug/AP

Korona, ljudi, Foto: Tanjug/AP

- Ako se u jednom danu potvrdi 6.000 slučajeva, to znači ih je tog dana zaraženo deset puta više, a da to i ne znaju ili nemaju potvrdu da su zaraženi - objasnio je doktor Kon.

ANKETA:

Da li mislite da ste preležali koronu?

 

O asimptomatskim slučajevima govorio je i infektolog prof. dr Dragan Delić.

- Postojanje asimptomatskih slučajeva je generalno dobro, jer onaj ko prođe asimptomatsku formu, njemu ostane imunitet, a sazna da je bio bolestan tek kada se testira i okriju mu zaštitu na tzv. IgG tela protiv određenog virusa. Na taj način se povećava i kolektivni imunitet - objašnjava Delić.

On kaže da se virus luči dva do tri dana pre nego što počnu simptomi, dok je dan pred sam početak simptoma najveća koncentracija virusa.

- Zatim narednih sedam do deset dana ta koncentracija virusa u sekretu pada, što znači da jedna osoba vuče taj virus do 12 ili 13 dana, što je dug period i vrlo nepovoljna činjenica sa tačke gledišta širenja virusa - zaključuje Delić.

Međutim, Emina Milošević, docentkinja imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ističe da nisu svi testovi podjednako pouzdani i da je moguće da neko bude zaražen koronom, ali da mu se na testu to ne potvrdi. Prema njenim rečima, PCR test predstavlja zlatni standard dijagnostike virusa korona i bolji metod od ovog testa ne postoji.

- Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, antigenski testovi se koriste samo kada se očekuje da je pacijent pozitivan, i to kod bolesnika sa simptomima bolesti u prvih pet do sedam dana, kao i ukoliko nije dostupan PCR test - navodi ona.

Korona, testovi, test

Tanjug/AP

Korona, testovi, test, Foto: Tanjug/AP

PCR-om se, kako objašnjava, detektuje genetski materijal virusa, dok antigenski testovi detektuju proteine virusa. PCR ima mogućnost da prepozna manju količinu virusa u uzorku nego što to može da učini antigenski test.

Osetljivost svih antigenskih testova se poredi sa PCR-om i preporuka je da se koriste samo oni čija je osetljivost preko 80 odsto.

- Problem su mutacije prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus - kaže doktorka Ana Gligić.

Antigenski test nije konačna potvrda

Upotreba antigenskih testova ne preporučuje se u okolnostima kad je udeo pozitivnih osoba mali, kao što je, na primer, prelazak granice ili prijem na bolničko lečenje non-kovid pacijenata,

- Negativan antigenski test nikako se ne može smatrati konačnom potvrdom da infekcija nije prisutna, jer je moguće da antigenski test bude negativan, a PCR pozitivan, i to znači da je virus prisutan - ističe doktorka Milošević.

Stopa reprodukcije virusa – šest osoba

Ono što kod virusa korona zabrinjava, kako navodi doktor Delić, to je tzv. stopa reprodukcije, koja kod ovog virusa iznosi jedan prema šest.

- To znači da jedna zaražena osoba može da prenese virus i na šest osoba. Na početku je bilo priče da je reč o dve, eventualno tri, a sada podaci kažu da je u pitanju i do šest osoba - objašnjava infektolog Delić.

Pročitajte još: