Predrag Kon
Printscreen
Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

"On je moj učitelj, ne postoji čovek u epidemiologiji koga više poštujem. Nisam ušao ni u kakavu polemiku. Zabluda je nastala samo oko toga da li je vanredno stanje trebalo da bude uvedeno ili ne. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim", izjavio je Kon.

Dr Kon je ukazao da bi virus, da nije bilo uvedeno vanredno stanje, ušao u bolnice, staračke domove i da bismo imali minimum 1.000 mrtvih.

"Zdravstveni sistem bi potpuno pukao, ljudi bi masovno umirali u staračkim domovima", istakao je on.

Zoran radovanović

PrintscreenYoutube

Zoran radovanović, Foto: PrintscreenYoutube

Nakon što se pre nekoliko dana u obraćanju na Fejsbuku, dr Kon osvrnuo i na kritike upućene njemu i Kriznom štabu, među kojima je bila i ona dr Radovanovića, došlo je do razmene mišljenja dvojice epidemiologa o preduzetim merama.

“Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije, mogli bismo da se ''slikamo''. Naći će se pravnici koji će objašnjavati...i govoriti suprotno. Uvek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina”, napisao je tada Kon.

Potom se oglasio i profesor Radovanović.

“Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i ''priznam'' da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je - tu je”, napisao je profesor Radovanović na Fejsbuku.