Dr Zoran Radovanović
Privatna arhiva
Maske nisu sličice da se menjaju olako

Marko Metlaš

Maske nisu sličice da se menjaju olako , Foto: Marko Metlaš

Kako za „Alo!“ kaže epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović, ukoliko se maska koristi predugo, a bez pranja, dete sa nje može da pokupi neku sasvim novu klicu, dok se navodno štiti od koronavirusa.

Dr Zoran Radovanović

Privatna arhiva

Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

- Kao što bi svi trebalo da znaju, higijena nam je glavna mera zaštite, pa to važi i za masku. Kada je maska prljava, na njoj može da se nađe svašta, pa i razne klice koje mogu da prenesu bolesti, tako da dete sa prljave maske može još i da se zarazi - upozorava dr Radovanović.

Deca koja dolaze s mora nikako da ne idu u školu

Govoreći o povratku građana Srbije sa letovanja, dr Branislav Tiodorović preporučio je da deca koja dolaze sa odmora ne bi trebalo da idu u škole i vrtiće desetak dana.

- Školski sistem dobro funkcioniše i škole su sigurna mesta, bez obzira na broj obolelih učenika i zaposlenih. Roditelji treba da budu odgovorni kao i do sada, i decu ne bi trebalo da šalju u školu ili vrtić prvih desetak dana po povratku sa letovanja - rekao je dr Tiodorović.

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović

Privatna arhiva

Epidemiolog Prof Dr Zoran Radovanović, Foto: Privatna arhiva

 Prema njegovim rečima, neophodno je da se prvo roditeljima, a onda i deci objasni kako se pravilno koristi maska, a u zavisnosti od materijala od kog je napravljena, rešenje je ili promena maske, ili pranje.

- Kada su u pitanju hirurške maske, one još i mogu da se koriste dva dana, ukoliko se u međuvremenu izlože suncu ili nisu dugo nošene, ali je nedelju dana već zaista previše, čak i ako su u pitanju deca. Kada je reč o pamučnim maskama, roditelji bi trebalo da na kraju svakog dana masku operu, ispeglaju i tako je pripreme za novo korišćenje - kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ