Razvod braka
Shutterstock
Razvod braka

Shutterstock

Razvod braka, Foto: Shutterstock

Ovo je suština najnovije analize Republičkog zavoda za statistiku za 2019. godinu, u kojoj se navodi da se lane venčano 35.570 parova, što je za dva odsto manje nego godinu pre toga, a da se razvelo 10.899, što je za čak devet odsto više nego u 2018! To je ujedno i najveći broj razvoda u poslednjih pet godina.

Za tri odsto je manji i broj prvih brakova (28.113), a prosečna starost mladoženje je 34,5 godina, a neveste 31,3.Podaci RZZS pokazuju i da su najčešće bračni parovi državljani Srbije, i to iste nacionalnosti u čak 88 odsto slučajeva. U dve trećine novosklopljenih zajednica mlada i mladoženja imaju i isti stepen obrazovanja i obije su ekonomski aktivni.

Prosečno trajanje prekinutog braka je 13,5 godina, a prosečna starost muža pri razvodu 44,2 godine, dok je žene 40,6. Tokom 2016. i 2017. imali smo manje razvoda, da bi pre dve godine brojke opet naglo porasle. Veze se najčeće rasturaju u prvih pet godina od venčanja, nešto malo manje u drugih pet, a zanimljivo je da odmah posle toga "pucaju" brakovi posle srebne svadbe!

Nešto malo više razvedenih brakova su oni sa decom (5.806) i to najčešće sa jednim detetom. Izdržavana deca najčešće su dodeljivana majci, a broj zajedničkih starateljstava veći je nego u slučajevima kada starateljstvo dobije samo otac.

Stopa venčanja u odnosu na broj stanovnika najniža je u Južnoj i Istočnoj Srbiji, a najviša u Beogradskom regionu i Vojvodini. Stopa razvoda najviša je u Vojvodini, a najniža u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. U RZZS još kažu i da je razvoda prošle godine za 1.518 više nego 2015.

- Muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine. Muškarci su stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove - konstatuju u RZZS.

PROČITAJTE JOŠ: