Korona virus
Colage
Korona virus

Colage

Korona virus, Foto: Colage

"Kraj" detinjstva je ujedno i početak novog perioda u životu deteta, odnosno polazak u prvi razred osnovne škole.

Kako bi roditeljima budućih prvaka pomogli u ovoj bitnoj etapi života, "Alo.rs" je kontaktirao stručnjake u potazi za praktičnim savetima pred polazak u školu.

Prisustvo nastavi, kao i aktivnost na istoj, najbitnija je za najmlađe.

On je u ranijim izjavama insistirao da najmlađa deca budu u školi.

- Škola je temelj društva. Socijalizacija dece od prvog do četvrtog razreda je prioritet. Razredićemo odeljenja, neće biti mnogo dece, maksimum 15 mališana u učionici, svako u svojoj klupi - rekao je svojevremeni Predrag Kon.

Gore navedeno praktično znači da se i roditelji, ali i njihova deca moraju pripremiti na nešto drugačiji vid odlaska u školu, kao i samo boravljenje u njoj.

Mentalna nega deteta

Majka i dete

Shutterstock

Majka i dete, Foto: Shutterstock

Setite se svog polaska u prvi razred, ukoliko možete. Većina vas će priznati da taj dan nije bio ležaran i opušten.

Prvi školski dan je poseban događaj u životu deteta. To je period u kome se odvaja od svojih roditelja i dobija zadatke koje mora da ispuni. Ovo je životna dob kada uči da piše, računa i susreće se sa stvarima koje do tada nije bilo u obavezi da ispunjava.

Od neizmerne je važnosti da detetu roditelj ne priča o koroni kao o čudovištu koje ubija i na taj način ga prestravljuje. Ono već ima određen sres od novog početka i njemu sledi proces socijalizacije u odeljenju.

Aleksandra Janković

YT/Aleksandra Jankovic

Aleksandra Janković, smatra da sa decom treba pričati o virusu Foto: YT/Aleksandra Jankovic

Naš poznati psiholog Aleksandra Janković, odvojila je vreme kako bi našoj čitalačkoj publici predložila način pristupa deci kada je u pitanju novonastala pandemija virusa korona.

- Mislim da deca, a ona to u velikom broju slučaja već jesu, treba da budu informisana o trenutnoj situaciji u kojoj se čovečanstvo nalazi. Zadatak roditelja je da sa decom razgovara - rekla je Janković.

Pristup detetu je od krucijalne važnosti, kako ono ne bi razvilo fobije i počelo da se povlači u sebe.

- U školi će postojati vršnjačka grupa , sa kojom se deca identifikuju. Ako dete vidi da drugi nose maske i ono će nositi - objasnila je psiholog.

"Maske nisu bauk"

deca

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Upravo ovo treba da imamo na pameti kada deci pričamo o obaveznoj nošnji maske. 

- Treba se potruditi da maske deci približimo na njima prihvatljiv način. Roditelji mogu da kupe maske koje su zanimljive, imaju interesentan dizajn, zato što je to dečijem uzrastu primamljivo. Na neki način će to deci izgledati kao deo igre, koja je obavezna, ali uz koju može da se funkcioniše - savetuje Janković.

Ovako će dete imati masku koja nije nužno medicinska, već prilagođena mlađem uzrastu.

Roditelji i školski radnici treba da sarađuju, koliko god je to moguće

Aleksandra Janković kaže da je važna povratna informacija između roditelja i profesora.

- Svi ljudi koji rade sa decom treba da budu fleksibilni. Maske ne treba koristiti kao sredstvo prinude. Mlađima, stariji treba da objasne ulogu maske, ali i da imaju razumevanje kada dete želi da je skine i udahne vazduh. Treba objasniti deci da maska nije kazna, već trenutna potreba - rekla je sagovornica.

Savet nastavnicima, najlepša maska

maske

Shutterstock

Maske mogu posluziti u krativne svrhe, Foto: Shutterstock

Psiholog savetuje učitelje kako da masku iskoriste u krativne svrhe.

- Nastavnici bi mogli da organizuju nekakva "takmičenja", u recimo najlepše ukrašenoj maski napravljenoj na školskoj radionici. Tako će deca moći da budu krativna na račun onoga što je postala prinuda - objasnila je Aleksandra Janković.

- Deci je potrebno obasniti kada se maska nosi, odnosno kada su jako blizu jedni drugima.
- Takođe detetu treba objasniti i kada se maska skida sa lica, u situaciji kada su dovoljno udaljeni i sigurni da skinu masku.
- Profesori svojim primerom treba da pokažu šta treba raditi a šta ne, ali u tome ne trebaju da budu strogi.
- Masku nikako ne treba koristiti kao pretnju, ako dete nije dobro nosiće masku.

Ukori i kazne

Psiholog nikako ne odobrava kažnjavanje dece koja odbijaju da stave maske.

- To je nešto najgore što može da se uradi. Ako krenemo sa politikom kažnjavanja onda će to rezultirati otporom i buntom, kod one dece koja na situacije koje su strašne i na prinudu reaguju suprotno, odnosno rade ono što ne treba da čine- objasnila je Aleksandra janković.
Decu koja imaju povećan strah od korone treba razumeti i objasniti im da će i ovo proći.

- Važno je kako roditelji reaguju. Ukoliko roditelj pred decom ima panične ispade i priča sve negativne sadržaje koje su čuli na medijima dete će prekopirati to ponašanje. Ne treba raditi terapiju ventilacije pred mlađima. Važno je zadržati optimizam i vedar duh kako bi se deca ugledala na nas i sama postala bezbrižnija - zaključuje sagovornica.

Ulazak u školu i obaveze roditelja pre slanja deteta na čas

Đak prvak dete škola

Shutterstock

Đak prvak dete škola, Foto: Shutterstock

Kao što je "Alo.rs" već pisao u borbi proiv virusa struka velike nade polaže u uzajamnu saradnju sa roditeljima dece.

Anketa:

Da li razgovarate sa svojom decom o stvarima koje ih muče?

 

Roditelj ili staratelj će biti u obavezi da detetu izmeri temperatutu pred polazak u školu jer u najvećem broju prosvetnih ustanova to neće biti rađeno kako se ne bi stvarale gužve, koje su ujedno i potencijalni rizik.

- Merenje temperature nije planirano u školi, ali je planirano da svako dete pre ulaska u školu uđe zdravo. To znači da učenik nema nikakvih respiratornih tegoba, da mu je prohodan nos da ne kašlje ili tome slično - rekao je epidemiolog.

Predrag Kon

Tanjug/Dragan Kujundžić 4.1.2018

Predrag Kon napominje da dete koje ima respiratorne tegobe ne treba slati u skolu4.1.2018

U slučaju da dete ne ispunjava takve uslove najbolje je da odlazak u školu bude odložen dok se ne utvrde uzroci tegoba. 

Epidemiolog objašnjava dalji tok kretanja učenika kroz školu.

- Kada se dete smesti u klupu ono može da odloži svoju masku na čisto mesto, pripremljenu kesicu ili fotrolu. Preporučuje se da đak pre skidanja maske ruke premaže sredstvom za dezinfekciju. Dok traje nastave dete može da je prati bez maske, a onda kada želi da dobije reč treba da stavi masku. Takođe dete prikolom kretanja kroz učionicu ili školsku zgradu uvek treba da nosi masku na licu. Zaštitu može da skine u spoljnom prostoru kada je dovoljno udaljeno od ostale dece - obajšnjava sagovornik.

Deci će, navodi Kon, pre ulaska sa odmora u zgradu škole ruke biti dezinfikovane ponovo.

- Za vreme školskog odmora se provetravaju učionice. Kada se završi prva smene, prvaci odlaze svojim kućama, a za to vreme se čisti proctor, u detalje, vrši se površna dezinfekcija radnih površina i tako sređena učionica čeka sledeću grupu učenika koja dolazi kasnije. Treća grupa predstavlja starije učenike, od petog razreda pa nadalje, koji školu pohađaju naizmenično, "onlajn" i prisustvom u školi - ističe Kon.

Za vreme trajanja malog školskog odmora učenik može da šeta kroz zgradu, ali sa maskom na licu.

Nova škola u Leštanima

Facebook / Goran Vesić

Tokom odmora djak sme da seta ali sa maskom na licuFacebook / Goran Vesić

Doktor smatra da školska torba osim knjiga, beležnica i pernice sada treba da sadrži i određene dodatke.

- Ono što je đaku svavako neophodno je i maska, a po mogućnosti je poželjno da učenik sa sobom ima dve od kojih će mu jedna služiti kao rezerva i pred sam ulazak u školu đak je u obavezi da stavi masku na lice - rekao je Kon.

Učeniku za kojeg se pretpostavlja da ima virus biće namenjena posebna učionica u kojoj može da sačeka svoje roditelje ili staratelje.

- Takva učionica neće biti školska ambulanta, jer bi to pedstavljalo rizik. Ponavljam da je važno da roditelj u školu ne pušta dete ukoliko ono ima tegobe. Ako ipak dođe do toga, poziva se roditelj ili staratelj koji dolazi po dete. Eventualna zaraza se jedino može ustanoviti u kovid ambulanti a ne u školi - rekao je sagovornik.

Predrag Kon o nastavi, muzičko, fizičko i ostali predmeti

Fizičko vaspitanje

Marko Metlas

Fizičko vaspitanje , Foto: Marko Metlas

Kao što je Krizni štab već pomenuo, na konferencijama za novinare, prenos virusa je izuzeno veliki onda kada neko glasno priča odnosno peva.

Kada je reč o muzičkoj kulturi Kon smatra da je ona i te kako izvodljiva, ali prilagođena.

"Pevanje može da poveća izlučivanje virusa ako je neko zaražen. Tokom muzičkog nema pevanja u horu, nema skandiranja, navijanja u nekom sportu" ,rekao je dr Kon svojevremeno.

- Horsko pevanje je apsolutno isključeno iz aktivnosti, zato što grupno pevanje vodi ka infekcij i tu nema dileme. Đaci mogu da uživaju u sviranju klavira, slušanju muzike i učenju o muzici i umetnicima - objašnjava lekar.

Kada je u pitanju fizičko vaspitanje njega će svakako biti.

- Fizičkog vaspitanja će biti, ali onih igara sa loptom u grupama neće( odbojka, košarka, fudbal, između dve vatre). Na fizičkom će se izvoditi vežbe, praktikovati gimnastika, atletika, korektivne vežbe, trčanje. Deca će biti fizički aktivna, ali ne u grupama već primerno razdvojeni. Za vreme fizičke aktivnosti se ne nosi maska - kaže epidemiolog.

Virusolog Ana Gligić o imunitetu deteta i "UV" lampama

Ana Gligić

Printscreen Youtube / N1

Ana Gligić, Foto: Printscreen Youtube / N1

- Sada je najvažnije da počnu sa radom škole i fakulteti, jer ćemo u suprotnom otići u "ofsajd". Mi smo praktično izgubili celu godinu. Marta meseca se sve zakomplikovalo, a studenti nisu imali pošten semestar u međuvremenu - objašnjava svetski priznata naučnica.

Gligić navodi da deca imaju zdrav imuni sistem, što je svakako njihova prednost u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

- Deca imaju zdrav imuni sistem, a mi stari imamo izraubani, potrošeni sistem. Naš imuni sistem i celularno pamćenje ćelija koji smo imali u punoj snazi je sada istrošen, Ne može se meriti imunitet deteta sa starom osobe - rekla je virusolog.

Kao predlog za dodatnu zaštitu školama Ana Gligić navodi "UV" lampe.

Ultra-ljubičasto svetlo je delotvorno protv korone.

- Ja sam u jednom skorijem gostovanju na teleiziji navela da je apsolutno sigurno da ultra-violetno zračenje ubija sve agense. To je odličan sterilizator prostorija. Toplota na ovaj virus ne deluje kao na ostale viruse, ali "UV" zraci su kobni po njega. Takve lampe bi mogle da ostanu uključene preko noći, što je sasvim dovoljno da se steriliše prostor. Ujutru bi ih tetkica isključila i takva učionica bi bila sterilna i spremna za đake. - kaže sagovornica Ana Gligić.

Kada je u pitanju ishrana đaka i užina virusolog preporučuje raznovrsnu ishranu.

- Bitno je da đak ima izbalansiranu ishranu kao i da konzumira dovoljno vitamina dobijenih iz voća i povrća - zaključuje Gligić.

Do prvog septembra je na roditeljima i budućim prvacima da budu ujedineni i spremni za novo poglavlje u životu dece.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Sale

29.08.2020 12:01

Gde ste pedijatri? Objasnite štetnost maski za psihofizičko razvoj deteta do dvanaest godine. Deca moraju da dišu slobodno i punim plućima. Maske će im naneti nepopravljivo zlo njihovom krhkom zdravlju. Naneće više štete nego koristi. Dovoljno je da se deci tog uzrasta na primeren način objasni potreba fizičke distance i kako se kašlje i kija i sl. Ovako nestručnim insistiranjem nošenja maski štetimo Dečjem razvoju razvoju. Molim pedijatre da progovore. .

Milibrot

29.08.2020 18:12

Decu ste već uveliko istraumizirali, i maskama, i ovom besomučnom reklamom i širenjem straha od nekog davno poznatog virusa. Sram vas bilo doktori.Ovo na šta ste pristali, i razlog zbog kojeg mesecima podvaljujete narodu laži, a sada i decu treba da nam upropastite psihički, dovešće i vas jednom pred neki sud