Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer
Shutterstock, ilustracija
Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ohrabrujuća je činjenica da se ovo oboljenje može sprečiti na dva načina: primarnom prevencijom putem vakcinacije protiv oboljenja izazvanih HPV i sekundarnom prevencjiom tj. organizovanim skriningom koji predstavlja rano otkrivanje bolesti kod žena putem ginekoloških pregleda, saopštilo je Udruženje gineko-onkologa Srbije (UGOS).

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića, podsećamo javnost i apelujemo na institucije da vakcina protiv HPV, koja je označena pravilnikom o imunizaciji kao preporučena vakcina, bude o trošku zdravstvenog osiguranja za one koji žele da se vakcinišu.

"Dom zdravlja Novi Sad trenutno je jedina ustanova u Srbiji koja besplatno vakciniše decu uzrasta od 11 do 17 godina protiv infekcija izazvanih HPV. Za prvih dva meseca od početka programa (polovina decembra 2020.) vakcinisano je 418 devojčica uzrasta od 11 do 17 godina“, kaže dr Mirjana Štrbac iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a navodi se u saopštenju.

Predsednik Udruženja gineko-onkologa Srbije (UGOS) prof. dr Aljoša Mandić kaže da se svake godine registruje oko 1300 novih slučajeva karcinoma, a oko 500 žena umre od te vrste raka koji je u 90 odsto slučajeva moguće sprečiti.

"Apelujemo da počne program preporučene imunizacije za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije“, istakao je Mandić.

Napominje da visokorazvijene zemlje sa dobro organizovanim skrining programom preporučuju HPV vakcinaciju kao standard u sprečavanju raka, iako im rak grlića materice više nije značajan medicinski problem.

Svetska zdravstvena organizacija i Evropsko udruženje ginekologa onkologa ukazuju da bi se uz adekvatnu primarnu i sekundarnu prevenciju rak grlića mogao “iskoreniti” kao što je to uradila Australija.

Srbija je Nacionalnim programom imunizacije u aprilu 2019. HPV vakcinu stavila na listu preporučenih, ali je ona i dalje o trošku pacijenta.

Iz Udruženja gineko-onkologa navode da bi se uvođenjem vakcine o trošku zdravstvenog osiguranja zaštitio veliki deo populacije od ovog, ali i još četiri vrste raka koje HPV izaziva.

Pročitajte: