Novi Sad
Shutterstock/ Ljubomir Stalevic
Novi Sad

Shutterstock/ Ljubomir Stalevic

Novi Sad, Foto: Shutterstock/ Ljubomir Stalevic

Nedavno je Savet Ekonomskog fakulteta u Subotici razrešio dužnosti dekana prof. dr Aleksandra Grubora, a glavni povod za smenu je kako navodi profesor Grubor – „telefonski poziv“.

U nadi da će razgovati o novim projektima, izazovima izvođenja nastave u vreme pandemije korona virusa i brojnim drugim aktuelnostima primio je telefonski poziv od pokrajinskog sekretara dr Zorana Miloševića.

„Pozvao me pokrajinski sekretar, profesor Zoran Milošević, koji je zahtevao od mene da kao dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici sazovem sednicu Nastavno-naučnog veća fakulteta na kojoj bismo izglasali podršku kandidaturi njegovog kandidata, prof. dr Sanje Kuzmanović-Podunavac, na izborima za rektora Univerziteta u Novom Sadu. Rekao sam prof. dr Zoranu Miloševiću da se mi nećemo izjašnjavati po tom pitanju obzirom da Ekonomski fakultet nema nijednog kandidata sa našeg fakulteta ni za poziciju rektora ni za poziciju prorektora Univerziteta. Nakon tako iznešenog mog stava, koji je očigledno bio u suprotnosti sa očekivanjem pokrajinskog sekretara, u narednim danima, zakazuju se sednice i Nastavno-naučnog veća i Saveta fakulteta na kojima se izglasava moja smena sa pozicije dekana fakulteta.“ - navodi profesor Grubor.

IZBORI ZA REKTORA POSLEDNJA LINIJA ODBRANE


Da Savet Univerziteta u Novom Sadu na sednici zakazanoj za 12. april neće birati samo organ poslovođenja ove samostalne visokoškolske ustanove, već suštinski sprovesti referendum za odbranu autonomije Univerziteta u Novom Sadu potvrđuje priča prof. dr Aleksandra Grubora.
Autonomija univerziteta ili „mrtvo slovo na papiru“ je ispit koji ovoga puta polažu profesori.

Studentima preostaje nada da će se kvalitet nastavnog procesa i studentski standard uskoro naći na agendi pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a Pokrajinski sekretarijat naći vremena za brigu o preko 50 000 studenata ovog Univerziteta.