deca
Shutterstock
deca

Shutterstock

deca, Foto: Shutterstock

Za vreme karantin zbog koronavirusa škole su za gotovo 168 miliona učenika širom sveta zatvorene skoro godinu dana, objavio je UNICEF upozoravajući na razorne posledice za budućnost te dece.

Škole u 14 država širom sveta ostale su zatvorene od marta prošle godine sve do februara, prema UNICEF-ovu izveštaju o zatvaranju škola.

Od njih, dve trećine su u Latinskoj Americi i Karibima, gde je pogođeno gotovo 98 miliona školske dece.

"Katastrofa obrazovanja"

- Kako se bliži godina dana od početka pandemije, ponovno podsećamo na katastrofu obrazovanja u vanrednim okolnostima karantina širom sveta - istaknula je izvršna direktorka UNICEF-a Henrieta Fore.

- Svakim danom koji prolazi, deca koja ne mogu osobno prisustvovati nastavi sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najtežu cenu - naglasila je Fore.

Unicef  upozorava da postojeće zatvaranje škola ima razorne posledice, a najranjivijoj deci umesto nastave preti da će biti prisiljena na dečje brakove ili dečji rad.

Dodaje se da se više od 880 miliouna dece širom sveta suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpunog ili delomičnog zatvaranja škola, prema podacima UNESCO-a.

Kao način da se privuče pažnja na obrazovnu katastrofu, UNICEF je postavio maketu pandemijske učionice u sedištu UN-a u Njujorku. Napravljena je od 168 praznih klupa, a svaka klupa predstavlja milion dece koja žive u zemljama gde su škole gotovo potpuno zatvorene.

PROČITAJTE JOŠ: