Maturski mala matura đaci
Petar Marković
Maturski mala matura đaci

Petar Marković

Maturski mala matura đaci, Foto: Petar Marković

Testovi će se polagati u školama, dok će ih nastavnici pregledati onlajn.

Iako mnoge škole, pa čak i neke opštine organizuju besplatno dodatnu nastavu za svoje đake, mnogi roditelji, koji možda imaju i veću tremu zbog upisa, deci ipak plaćaju privatne časove, koji nisu tako mali izdatak za roditeljski džep.

Najskuplji, ali kao mnogi roditelji smatraju i najkorisniji za decu su individualni časovi čija je cena od 500 pa do 2.500 dinara za dvočas.

Pripreme za malu maturu organizovane u okviru nekog edukativnog centra gde se radi u malim grupama koštaju od 25.000 do 60.000 dinara za sva tri testa i mogu se plaćati u ratama. U tim centrima je moguće uzimati i pojedinačne časove ili se samo opredeliti za pripremu iz srpskog, ili matematike ili kombinovanog testa.

Kako su za naš list kazali u jednoj privatnoj školi, deca obično uzimaju po 20 časova iz srpskog i 20 časova iz matematike i po nekoliko časova iz nekog od predmeta sa kombinovanog testa, a to su obično fizika i hemija.

Mama jedne osmakinje sa Vidikovca Tatjana Jovanović kaže za naš list da svom detetu plaća pripreme još od početka osmog razreda jer, kako naglašava, prošlogodišnjim prelaskom na onlajn nastavu deca su skroz izgubila kontinuitet rada.

Tvrdi da to nije mali izdatak u njihovom kućnom budžetu, ali da su svi u porodici složni da na pripreme mora da se ide. Kako navodi, individualne časove detetu plaća po 1.400 dinara tri puta sedmično iz srpskog, matematike, fizike Ili hemije, dok za ostala tri predmeta koja su u kombinovanom testu (geografija, istorija i biologija) dete ide na grupnu pripremu i taj izdatak je ukupno još blizu 40.000 dinara.

Rakovica organizuje besplatnu pripremu za svoje osmake

Gradska opština Rakovica već treću godinu organizuje besplatnu pripremu iz srpskog i matematike za učenike škola sa te opštine. Predsednik opštine Miloš Simić kazao je da je iskustvo pokazalo da je 95 odsto učenika koji su prethodnih godina pohađali pripremnu nastavu upisalo prvu željenu školu na spisku. Navodi i da je ove godine interesovanje za besplatnu pripremu bilo veliko i da se prijavilo blizu 500 učenika, što je trostruko više nego prethodne godine.

Pročitajte još: