Izvršitelji
Alo!/Dejan Briza
Izvršitelji

Alo!/Dejan Briza

Izvršitelji, Foto: Alo!/Dejan Briza

Desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćene račune za TV pretplatu.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u RTS, ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa po ovom osnovu iznose čak 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

S obzirom na to da je, na primer, iz državnog budžeta za RTS u 2019. godini izdvojeno 2,1 milijarda dinara, i da su svi njihovi prihodi - od marketinga, TV takse i iz državne kase - u 2018. iznosili 11 milijardi, jasno je da bi Javni servis skoro pet godina mogao da živi samo od naplate ovih dugova.

Izvesno je da će dužnici ove iznose, uvećane za višegodišnju zateznu kamatu i troškove, morati da plate, makar i prinudno, jer Nacionalna televizija nije odustala od potraživanja, pišu "Novosti".

„RTS nije doneo odluku o otpisivanju dugovanja za RTV pretplatu. Prosečno dugovanje po dužniku iznosi oko 25.000 dinara“, poručuju iz nacionalne televizije.

Takođe, podsećaju da je Zakon o radio-difuziji, kojim je bila propisana obaveza plaćanja RTV pretplate, važio sve do 2014, kada je donet Zakon o javnim medijskim servisima. On sada predviđa plaćanje takse za javni servis, koja se nalazi na računima za struju.

Prvog januara ove godine, u skladu sa izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sudovi su počeli da ustupaju izvršiteljima na stotine hiljada izvršnih predmeta starijih od tri godine. Poslednjeg dana juna, prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića, ostalo još oko 460.000 slučajeva za prosleđivanje, od kojih 90 odsto u Beogradu. Milojević ipak veruje da neće svi oni stići dužnicima na prinudnu naplatu, jer i dalje ima nepregledanih fascikli, nekompletnih predmeta, umrlih dužnika, kao i poverilaca koji se nisu blagovremeno opredelili da li žele da im dug naplati sud ili izvršitelj, pa samim tim je njihovo izvršenje obustavljeno.

Oni koje, ipak, čeka naplata godinama neizmirenih komunalnih usluga, kazni za parking ili pomenute TV pretplate, moraće da se pripreme na poveće kamate, jer su neka dugovanja stara i po dve i više decenija, pa bi nekadašnji račun od 3.000 ili 5.000 dinara mogao da poraste na 30.000 ili 50.000!

Pošto komunalna potraživanja zastarevaju za godinu dana, da ne bi zastarela, poverioci su svake godine podnosili sudu nov predlog za izvršenje. Neki su, ipak, sada odlučili da od prinudnog gonjenja dužnika odustanu, pa su stvar "elegantno" rešili tako što izvršiteljima nisu platili predujam. Samim tim, ovi su izvršenja obustavili. Prema Milojevićevim rečima, razgovor da se odustane od naplate dugova malih iznosa vođen je npr. sa beogradskim "Infostanom" i "Parking servisom". Takvog dogovora sa RTS, međutim, nema.

Advokati najavljuju da će dužnici uzvratiti kontratužbama, za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva.

Pročitajte još:

Komentari (4)

galeb

27.11.2020 18:36

Kako, pa jer se pretplata ne naplaćuje direktno preko računa za struju. Onda ispada da ti dužnici nisu ni struju plaćali. Nemam tv, samo Internet gde sve gledam šta me interesuje, a plaćam nepravedno tv pretplatu. Kada će rts to da reguliše?

Dulele

27.11.2020 19:02

Kome d'uzme prase?

Dejo

27.11.2020 21:10

A zašto mora sve da se naplaćuje preko legalnih kriminalaca (izvršilaca). Zašto se posle odluke suda ne pošalje račun ditektno onome ko treba da plati pa ako neće da plati onda ići preko tih kriminalaca. Nego ovako samo kradu i gledaju kako da ojade ovaj jadni !arod

prokuplje

27.11.2020 22:48

Jadna li si srbijo sta radis svom narodu.