Nedeljko Todorović
Printscreen
Nedeljko Todorović

Printscreen

Nedeljko Todorović, Foto: Printscreen

Meteorolog Nedeljko Todorović je rekao da, uprkos porastu temperature, ne možemo da tvrdimo da je zima gotova, ali da proleće kuca na vrata.

Gostovanje Nedeljka Todorovića u Beogradskoj hronici

- Već je danas bilo u Beogradu 12, sutra isto oko 12. Tamo od nedelje, pa nadalje, veći deo naredne sedmice, biće još više temperature, negde oko 15, 16, možda čak i 17 stepeni - rekao je Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Dodao je da poslednjih dana februara sledi pad temperature koji će verovatno trajati i tokom prvih dana marta, ali da je pitanje koliki bi bio taj pad temperature.

- Ja mislim da ne bi trebalo da bude neki značajan pad da bude opet zime i hladnoće u tom smislu - naveo je Todorović i dodao da izgleda da bi, po nekom ritmu smene toplih i hladnih perioda, do još jednog pada temperature moglo da dođe između 10. i 15. marta.

Meteorolog je istakao da klimatološki gledano od 1. marta ulazimo u proleće.

Sneg, vremenska prognoza, zima

Tanjug

Sneg, vremenska prognoza, zima, Foto: Tanjug

Nedeljko Todorović je, komentarišući hladno vreme u Grčkoj, rekao da je sneg u Atini neuobičajen i da je hladan vazduh zahvatio veći deo Evrope, a da je glavnina niskih temperatura bila u Istočnoj Evropi.

- Onda se taj hladan vazduh iz severnog i istočnog dela Evrope proširio u južne krajeve, ali najbitnije, kod nas je dao vrlo malo snežnih padavina - istakao je Todorović.

Objašnjavajući sneg u Grčkoj i Turskoj, Todorović je rekao da je tamo bila granica toplog i hladnog vazduha, što se naziva frontalnom zonom, i da su tu oblaci i padavine najizraženiji.

- Pošto je bilo hladno negde baš u nivou Atine, onda je sasvim normalno da se tu desi da pada sneg i na moru, a južnije kad bismo išli, bila je kiša - kazao je Todorović.

Meteorolog je poručio da nije vreme za pakovanje zimske garderobe, kao i to da je nemoguće precizno utvrditi kakva će temperatura biti do kraja zime.

Nedeljko Todorović je podsetio da je prosečan datum poslednjeg snega 23. mart i da je moguće da sneg padne i posle tog datuma.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još:

Komentari (1)

sone

18.02.2021 19:13

ma ovaj nezna ni sutra kakvo ce biti vreme