Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza
Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

Njemu se pripusuju mnoga čuda, a nazivaju ga i drugim Mojsijem. Prema verovanjima, Grigorije je zapovedao zlim dusima, gorama i vodama, lečio je muke i bolesti, a pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli.

Rođen je u bogatoj i paganskoj porodici. Učio je filozofiju, jelinsku i misirsku, a onda se obratio učiteljima hrišćanskim i nakon nekoliko godina primio krštenje. Kako bi se posvetio Bogu otišao je u pustinju, gde je proveo dugo vremena.

Jednom mu se javila Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom. Jovan mu je predao Simvol vere pod njegovim imenom. Kada je došao u Kesariju da bude episkop tamo je zatekao samo 17 hrišćana, dok su drugi bili neznabožci, a kada je napustio ovaj grad u njemu su bili sve hrišćani i samo 17 neznabožaca. Upokojio se 270. godine, a doživeo je duboku starost.

Prema predanju, u Aleksandriji su pokušali da ponize Grigorija tako što su mu poslali jednu bludnu ženu koja kada ga je ugledala na gradskom trgu odmah je počela da viče da joj je on ostao dužan za nečistu vezu s njom.

Vikala je sve glasnije i tražila novac.

Nevini Grigorije je pocrveno pred grubom klevetom i rekao svom prijatelju da joj da novac kako bi otišla. Kada je bludnica uzela novac, pala je na zemlju i počela da se grči i pena joj je išla na usta. Sveti Grigorije se nakon toga pomolio za ženu i ona ozdravi i ustade.

Još jedna priča opisuje njegova čuda kada je grupu hrišćana zaštito od rimskih vojnika koji su ih gonili tako što ih je učinio nevidljivim. Vojnici su ih uzalud tražili i na kraju se okrenuli i otišli.

Narodni običaji i verovanja

Veruje se da onaj ko je neveran, a na današnji dan pročita svete spise Grigorija, postaće vernik. Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.

Svetom Grigoriju pripisuju se mnoga čuda zbog kojih ga je narod i prozvao Čudotvorac. Prema verovanjima, zapovedao je zlim dusima, gorama i vodama, lečio muke i bolesti, pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli.

Zato se i do današnjih dana zadržao običaj po kome, svako ko se u crkvi pomoli Svetom Grigoriju Čudotvorcu i upali sveću ima pravo da zamisli jednu želju. Ako je molitva bila iskrena i duboka, ovaj svetitelj će je uslišiti i ispuniti želju. Veruje se da onaj ko je neveran, a na današnji dan pročita svete spise Grigorija, postaće vernik. Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.

Pročitajte još: