Holesterola
iStock
Holesterola

iStock

Holesterola, Foto: iStock

Kada pri pregledu otkrijemo poremećaj nivoa masnoća, ne uključujemo odmah terapiju statinima i fibratima već u periodu od 4 do 6 meseci pokušavamo da korigujemo nivoe masnoća higijenskodijetetskim merama (mediteranskom ishranom) uz planiranu fizičku aktivnost i/ili šetnju najmanje 5 km, umerenim tempom.

Zdrava ishrana za cilj ima postizanje i održavanje željene telesne težine i zadovoljenje energetskih potreba. To se postiže češćim manjim obrocima, najčešće tri glavna obroka i dve do tri užine.

Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković

Promo

Prof dr Vesna Dimitrijević Srećković, Foto: Promo

Poslednju deceniju ekstrakt crvenog pirinča se pokazao kao efikasna alternativa kod pacijenata koji su pokazali nepodnošljivost na statine. Kod pacijenata kod kojih su otkrivene povišene vrednosti ukupnog i „lošeg“ LDL holesterola pored Mediteranske ishrane i povećanja fizičke aktivnosti preporučuju se i preparati na bazi crvenog pirinča koji sadrže Monakolin.

kao zamenu preporučuju primenu Monakolina K u dozi od 3 do 10mg. Monakolin K se može kombinovati sa različitim dijetetskim suplementima a jedna od mogućih kombinacija je sa folnom kiselinim u cilju smanjenja nivoa „lošeg“ LDL holesterola i homocisteina.

Nekoliko studija pokazalo je da crveni pirinač koji sadrži 5 do 10 mg monakolina K smanjuje povišeni nivo „lošeg“ LDL holesterola za oko 22% do 27%. Evropska agencija za bezbednost hrane smatra da dnevni unos 10 mg monakolina K iz crvenog pirinca doprinosi održavanju normalnog nivoa „lošeg“ LDL holesterola u krvi Monakolin K poboljšava funkciju krvnog suda i deluje protivupalno mereno nivoom C reaktivnog protein u krvi.