Jelena Ivanović
Tajnug/ Strahinja Aćimović
Jelena Ivanović

Tajnug/ Strahinja Aćimović

Jelena Ivanović, Foto: Tajnug/ Strahinja Aćimović
Devojčica Đak Učenik Učenica Knjige Učenje

Shutterstock

Devojčica Đak Učenik Učenica Knjige Učenje, Foto: Shutterstock

"Nema razloga da se sumnja u kuću koja postoji više od šest decenija i koja svih ovih godina pokazala i dokazala da je udžbenik sveta knjiga iz koje se stiče znanje koje se nosi kroz čitav život", rekla je Tanjugu Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Prema njenim rečima, Zavod za udžbenike je od 2003. godine, otvaranjem tržišta za privatne izdavače, potpuno izgubio trku.

Kaže da danas državnom izdavaču pripada svega tri odsto tržišta i navodi da je podatak još porazniji ako se gleda samo tržište udžbenika za prvi i peti razred, gde je zastupljeno 0,3 odsto zavodovih udžbenika.

Ivanović ukazuje da je mali deo kolača koji pripada Zavodu na srpskom tržištu udzbenika veliki problem za njih i da je teško obezbediti plate za 200 zaposlenih.

"Zavod je svih ovih godina školama i nastavnicima nudio samo i isključivo udžbenike. Trenutna zastupljenost na tržištu je recipročna interesovanju samo za udžbenike", navela je ona.

Napominje da je ozbiljnost pristupa izradi udžbenika u Zavodu osvedočena brojnim autorima, saradnjom sa Maticom srpskom, SANU, Univerzitetom i Beogradu i drugim univerzitetima.

Podseća da je Zavodov autori bio Nikola Rot, zatim Milan Raspopović, Momčilo Pavlović, Srđan Ognjanović.

Napominje da je Zavod jedinstven i po tome što osim udžbeničke literature objavljuje i sabrana i izabrana dela najvećih srpskih umova iz svih oblasti, poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Jovana Cvijića, Mokranjac.

"Objavljivali smo udžbenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda gimnazije, kao i za srednje stručne škole. To nam je omogućavalo da objavljujemo vanudžbeničku literaturu", navela je ona.