seks, par, strast, orgazam, muvanje, ljubav
Shutterstock, ilustracija
seks, par, strast, orgazam, muvanje, ljubav

Shutterstock, ilustracija

Ilustracija, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pročitajte još:

- Muškarci koji kupuju sredstva za potenciju, rade to vrlo sramežljivo, šunjaju se po apoteci tako da često pomislim da je ili obijač, ili pljačkaš koji će u svakom momentu da izvadi pištolj. I uvek je za nekog drugog - za prijatelja ili na poklon. Uglavnom traže ili ono što su već isprobali ili sredstva za koja su čuli na reklami, a za novac ne mare mnogo. Što bi rekli, šta košta da košta. Naime, te pilule su vrlo skupe, cena se kreće od 2.400 dinara za one koje su najtraženije među muškarcima, do tableta koje su 1.200 ili 800 dinara po komadu.

Preporučujemo još:

 

Činjenice

400.000 Srba suočeno je s erektilnom disfunkcijom, procenjuju stručnjaci

15.000 veb stranica nudi pilule i druge supstance namenjene rešenju ovog problema

2,3 miliona tableta za potenciju proda se mesečno putem interneta

62 odsto tableta za potenciju kupljenih na internetu je lažno

Problem s potencijom ima svaki treći muškarac stariji od 40 godina

Međutim, kupovina se ne završava nikad na jednoj, oni neretko pazare po pet-šest tableta. Na tržištu su dostupne i tablete koje su nešto povoljnije, pa možete kupiti osam komada za 2.000 dinara. Međutim, njih uglavnom uzimaju žene za svoje partnere, one su racionalnije - kaže naša sagovornica, farmaceut u jednoj od beogradskih apoteka. Ona dodaje da su kupci sredstava za potenciju muškarci od 18. godine do najstarije dobi.

Nisu samo apoteke mesta na kojima muškarci nastoje da se pred vikend obezbede tableticama za potenciju, već ih osim pilula zanimaju i druga sredstva. Naime, u seks-šopovima Srbi petkom najviše pazare gelove, kreme i prstenove u ovu svrhu, tvrdi za naš list Boža, prodavac u jednoj od ovih radnji.

- Muškarci su navučeni na tablete, kreme, gelove, prstenove za potenciju, jer se, dok ih koriste, osećaju kao supermeni. Ko ih jednom proba, ne odustaje, jer je nakon toga prisutna bojazan da bi bez svega navedenog mogao da izneveri u krevetu svoji lepši polovini. Gelovi i kreme koštaju između 1.500 i 2.000 dinara, a prstenovi za penis oko 500-600. Gelovi se utrljavaju u predelu muških genitalija neposredno pre seksa, a najčešće sadrže sastojke koji utiču na pojačavanje cirkulacije krvi u penisu i daju jaču erekciju. A kada je reč o gumicama ili prstenovima, taj genitalni nakit je najbolji način da penis u erekciji bude još veći i čvršći, i to duže vreme, a i intenzivira njegov orgazam - objasnio je on.

Marić: Strah vodi u zavisnost

Jovan Marić, psihijatar i seksolog, kaže da su muškarci skloni da koriste tablete za potenciju i ostala sredstva jer se plaše da bi mogli da zakažu u krevetu:

- Veliki broj mladih osoba uzima ova sredstva, posebno kada veruju da će prvi put biti s nekom devojkom, kako bi se osigurala da joj se neće desiti maler, odnosno neuspeh. A strah od neuspeha kod muškaraca je najveći seksualni strah...

Savetujem muškarce da uzmu tabletu do tri puta, a zatim da prekinu i da se malo potrude bez toga. Uostalom, uvek imaju izgovor da nije na poslu sve kako treba, da im treba pola sata da se odmore, a ako baš ne ide, neka odu u kupatilo i popiju tabletu.