Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Osmogodišnji dečak Dušan P. iz Džepa kod Vladičinog Hana već devet dana je na respiratoru. Njegovo stanje se nakon zaražavanja koronom pogoršalo jer pored kovida 19, on ima i urođenu bolest pluća, kao i mišićnu distrofiju, zbog čega mu je život ugrožen.

Kako kaže dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečje interne bolesti, njegovo stanje je zasad stabilno, ali neizvesno.

78 odsto pacijenata ima oštećenje srca

Lekari su već odavno utvrdili da korona napada sve, ili skoro sve organe, a da velike posledice ostavlja po srce i krvne sudove. Nemački stručnjaci sada su utvrdili da u čak 78 odsto slučajeva oštećuje i srce! Koliko će biti teško zapaljenje srčanog mišića, zavisi od mnogo faktora, kaže profesor dr Lazar Velicki, kardiohirurg sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

- Pokazano je da novi sojevi virusa izazivaju težu kliničku sliku i pogađaju mlađu populaciju. Virus ima specifične receptore preko kojih napada ćelije srčanog mišića, oštećuje ga, stvara ožiljke i smanjuje srčanu snagu. Ove promene su manje ili više nepovratnog karaktera – kaže on.

- Naredna tri-četiri dana su kritična, ali se nadamo njegovom oporavku. Bitno je da nema pogoršanja, naročito zbog toga što je priključen na respirator - rekla je ona.

S dečakom je u bolnici njegova majka, koja je takođe kovid pozitivna, kao i otac, koji je u bolnici u Surdulici, i dve sestre koje porodicu čekaju same kod kuće.

Šta je drugačije nego ranije?

Dušan je, iako među najtežim slučajevima, samo jedan od više dece koja se u ovom trenutku u bolnicama leče od kovida, a lekari veruju da je razlog tome taj što britanski soj virusa lakše dolazi do dečjih pluća nego prethodni.

Prema rečima pedijatra Saše Milićevića, događa se ono čega su se lekari pribojavali.

- Novi britanski soj ima veći afinitet prema receptorima koji se nalaze u dečjem organizmu. Očigledno je da su deca sada izgubila onu prednost koju su imala kada je bio aktuelan prethodni soj - naveo je Milićević, i istakao da su sada učestalije i upale pluća kod dece i ugroženost bilo kog drugog organa.

Alergije dodatni problem

Dodatni problem pravi i zbunjenost roditelja zbog simptoma alergija, koje su krenule s početkom proleća.

Jetru napada podmuklo i neprimetno

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da koronavirus može da ošteti zdravu jetru, ali i da pogorša već postojeće oštećenje. Prof. dr Đorđe Ćulafić sa Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, kaže da je ova tvrdnja nedavno i dokazana.

- U početku se mislilo da je oštećenje jetre izazvano antibioticima, ali je nedavno razjašnjeno da je virus u samom parenhimu jetre. Oko 45 odsto pacijenata s kovidom je imalo blaže oštećenje jetre, 21 odsto umereno, a 6,4 odsto teško oštećenje - rekao je prof. dr Đorđe Ćulafić.